Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. desember 2005 kl 19.45 Sportsåret 2005

Fra Støren til Cuba

Jan Petter Saltvedt er ansvarlig for sammendraget av de viktigste sportsbegivenhetene i 2005. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Jan Petter Saltvedt er ansvarlig for sammendraget av de viktigste sportsbegivenhetene i 2005. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Hva har Marit Bjørgen, Maradona og en trang, gul trøye til felles? De har alle spilt en rolle i sportsåret 2005. NRK Sporten presenterer et sammendrag av svette, andpustne, adrenalinpumpende og imponerende høydepunkter fra året som nesten er forbi. Skuespiller Trond Espen Seim leser kommentarene.

Det begynte så lovende. Ekspressen fra Simostranda feide inn til fire gull i VM, Marit Bjørgen viste konkurrentene sin brede ryggtavle og plutselig var det flere som stortrivdes på glattisen. Vi hadde kontroll i lufta også, i 239 meter av den, for å være nøyaktig. Romøren hoppet lengst i verden, men stod med beina solid plantet på jorda. Vintersportsnasjonen Norge kroet seg i velvære.

Ballen er rund
Men så ble det varmere i været, og plutselig var ikke ski det lureste man kunne ha på beina. På med knotter, det er ikke over før dommer'n har blåst. Det fikk blaserte italienske fotballmillionærer erfare da Liverpool stod for en av tidenes snuoperasjoner. Snuoperasjoner og helomvendinger må man også kunne si at kjennetegnet Mikel-saken – årets overgangssaga.

Hvor var det blitt av alle godføttene? Hadde "troillongan" blitt til stein i sommersolen? Start rykket fra start, men bak - og stadig nærmere – jaget Rekdals innkjøpte. Kampen mellom Vålerenga og Start ble saftig stoff for sitatspaltene, likeså med landslagssjefs Hareides utspill. Den Best(e) av fotballens sitatkonger hadde sparket til sin siste fyllekule.

Thor på tour
I juli var det stort sett to hjul, både i svinger og på rette strekk. Thor Hushovd klarte det bra, og han kledde den grønne trøya. Kong Lance hadde dog ingen planer om å abdisere. Gult er fremdeles kulest.

I Helsinki var regntøy det beste antrekket, men noen holdt da hodet over vann. Faktisk ble det satt rekorder, ikke bare i nedbørsmengde i døgnet. Andreas Thorkildsen er fremdeles norsk friidretts spydspiss.

Swing it
Ute i den store verden fikk tidenes beste fotballspiller seg en ny bestevenn på Cuba. Petter Solberg opplevde ublide møter med både det ene og det andre, mens Steinlager brukte hestekreftene sine med atskillig større suksess. Henrik Bjørnstad kvalifiserte seg for det aller ypperste selskap. Og hvem hadde vel trodd at den nyeste golfstjernen skulle bli en kvinne fra Kina?

Egenproduksjon fra NRK Sport (2005)
Programansvarlig: Jan Petter Saltvedt, 23 04 94 27 (95 92 11 65),
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 77 51 (92 01 55 79),