Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. januar 2005 kl 23.15 Utsyn: Prostitusjon bak sløret

Dobbeltmoralen i Iran

Prostituerte kvinner i Iran har ofte barn som de enten må la være hjemme alene eller ta med når de har sex med menn. (Foto: SVT/TV2 Danmark)
Prostituerte kvinner i Iran har ofte barn som de enten må la være hjemme alene eller ta med når de har sex med menn. (Foto: SVT/TV2 Danmark)
Minna og Fariba er to kvinner som lever i en by i Iran. De er naboer, gode venner og støtter hverandre. De er begge nødt til å finne seg i den utbredte kvinnemishandlingen og dobbeltmoralen som rår i det iranske samfunnet i dag. De to kvinnene livnærer seg som prostituerte, og finner mannlige kunder på gaten.

Begge kvinnene har barn, og må velge mellom å la barna være hjemme alene eller ta dem med seg når de har sex med forskjellige menn.

Dokumentaren tegner et sympatisk bilde av kvinnene, og gir innblikk i hverdagslivet de lever og måten prostitusjonen fungerer på i et land hvor det er forbudt, og hvor utroskap rammes av loven – noen ganger med døden som utfall.

Følger islamsk lov
Mange av kvinnenes kunder finner en måte å kjøpe sex på som ikke rammes av islamsk lov. De inngår ekteskap med kvinnene med noe som er kalt "sighe", et midlertidig ekteskap som er lovlig i den shia-muslimske tro. "Sighe" kan vare fra et par timer og opp til 99 år. I filmen har både Minna og Fariba inngått "sighe"med kunder, og Fariba gifter seg på "sighe"-måten med naboen Habib i seks måneder. Habib forteller om sine tanker med hensyn til det midlertidige ekteskapet. Han mener at "sighe" er en måte å hjelpe ulykkelige kvinner på, og at det er en nådegave i Allahs navn.

Dokumentaren følger de to kvinnene i mer enn et år. Den gir et bilde av deres middelklasse-bakgrunn, og hvordan dobbeltmoralske menn og narkotika har ført dem inn i prostitusjonen. Fariba klarte å slutte både med prostitusjon og narkotika, bare for å bli midlertidig gift med en mann som nekter henne å forlate huset.

Vanskelige opptak
Filmens regissør, Nahid Persson, flyktet fra Iran for tjue år siden. Et element i dokumentaren er den kvinnelige regissørens vanskeligheter med å få gjort opptakene. Å filme prostitusjon i gatene er både vanskelig og farlig. Nahid Persson møtte de samme problemene som de to kvinnene programmet handler om: et nesten latterlig mannsdominert samfunn ledet av religiøse restriksjoner, undertrykking av kvinner og sosial tilbakegang.


Svensk/dansk dokumentar (2004)
Originaltittel: "Prostitution Behind the Veil"
Regi: Nahid Persson
Produksjon: SVT og TV2 Danmark
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78