Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. oktober 2002 kl 19.55 Den blå planeten

Livgivende tidevann

 Tidevannet regulerer livet i havet. (Foto: BBC)
Tidevannet regulerer livet i havet. (Foto: BBC)
Tidevannet regulerer livet i havet. Fjæra er en av de mest grøderike faunaene vi kjenner til. Et rikt antall planter gir her næring til utallige dyrearter. Kampen for tilværelsen er likevel hard. Et mangfold av rovdyr blir tiltrukket av enorme kvanta med mat, og byttedyrene lever konstant på tå hev, unntagen når tidevannet kommer fossende, som en befrier. Frådende bølger varsler at livet i fjæra har fått en fornyet frist.

I kveldens utgave av ”Den blå planeten” følger vi bl.a. en seks meter høy tidevannsbølge på vei oppover Orion-elven i Brasil. Høyest er forskjellen mellom flo og fjære i Bay of Funny langt nord i Kanada – hele 16 meter, mens den er nede i bare én meter i Bahamas, nær ekvator.

Flo og fruktbarhet
De fleste bløtdyr har blinket ut et bestemt tidspunkt i en månefase til å gyte i. Sjøstjerner, muslinger og piggsvinfisk synkroniserer tidspunktet med hverandre, og alle gyter på samme natt. Christmas Island-krabben har total ”tidevann-kontroll”. I et opptak fra Nord-Australia strømmer millioner av røde krabber til kysten for formere seg. De står og venter langs klippekantene, ofte i dagevis, helt til tiden er den nøyaktig rette. Så kaster de seg på sjøen for å gyte i et eneste kok, klokket inn helt perfekt i forhold til tidevannet.

Mer om serien
I England er ”Den blå planeten” belønnet med presseforbundets kringkastingspris som beste dokumentarserie i 2001. Det tok BBC fem år å lage de åtte programmene, og serien er et forsøk på å sette sammen en komplett naturhistorie med levende bilder fra livet i havet.

- Vi vet mer om månens overflate enn vi gjør om det som skjuler seg på de store havdypene.
Derfor har vi investert mer tid og ressurser enn noen gang før i denne serien, sier Alastair Fothergill, producer for ”Den blå planeten”.

Verdenshavene dominerer værsystemene, og de opprettholder en enorm variasjon av livsformer, fra de største hvalene til det minste planktonet. ”Den blå planeten” åpner med en demonstrasjon av de sammensatte systemene av biologiske og fysiske krefter som verdenshavene utgjør. Skalaen og kreftene i alt dette er enorm.

I sendingene følger Hans Chr. Alsviks stemme oss ned til de store dypene, helt ned til den ensligste dypvannsfisk. Vi blir med ut på storhavene der jegere og bytte finnes i ufattelige mengder – hvis du bare finner fram til dem. Polhavene, Arktis og Antarktis har et eget program i serien, det rike og fargestrålende Korallhavet likeså. Årstidenes innflytelse på havet er viet et inngående studium, bl.a. med opptak fra Nord-Norge.

Engelsk naturprogram i seks deler fra BBC
Norsk kommentar: Hans Chr. Alsvik
Originaltittel: The Blue Planet
Producer: Alastair Fothergill
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57