Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. mars 2003 kl 22.30 Migrapolis

For konge og fedreland

- Når jeg arbeider på et Herkules-fly, er jeg verken norsk eller pakistansk, da er jeg tekniker! Det sier fenrik Mubashar Kapur, en av stadig flere ungdommer med minoritetsbakgrunn som satser på det norske Forsvaret.

Flere og flere ungdommer med minoritetsbakgrunn satser på utdanning og karriere gjennom Forsvaret. Selv om foreldrene kommer fra et annet land, har de ingen problemer med lojaliteten til konge og fedreland. Men føler de at de har full tillit og blir likeverdig behandlet som norske soldater? Det er spørsmål vi tar opp i "Migrapolis" denne uka.

Pakistansk i Norge og norsk i USA
Når fenrik Mubashar Kapur synger nasjonalsangen og ordene "tenker på vår far og mor", tenker han på sine forfedre i Pakistan. Men når han reiser til USA til sommeren, vil han representere Norge fordi han vokste opp her.

Mubashar avtjener verneplikten ved Gardermoen Flystasjon der han er mekaniker med spesielt ansvar for Herkules C-130, de største cargoflyene Forsvaret har. Det er han veldig stolt av. Selv har han arbeidet iherdig for å rekruttere andre ungdommer med minoritetsbakgrunn til Forsvaret, og han har samtidig kjempet for at forholdene blir tilstrekkelig tilrettelagt for denne gruppen.

Eneste jente ombord
Solfrid Karadas er navigasjonsoffiser og artillerioffiser ombord på minejaktfartøyet KNM Karmøy, som har hovedbase på Haakonsvern i Bergen. Hun er den eneste jenta ombord på båten, som har et mannskap på 37. Hun får ingen særbehandling fordi hun er jente og må dele lugar og dusj med gutta. Hun vervet seg til Forsvaret da hun var 19 år, og har siden klatret gradene. I fjor var hun midlertidig nestkommanderende på fartøyet sitt.

Solfrid har vokst opp i Norfjordeid, men begge foreldrene hennes kommer fra Sør-Tyrkia. Der er morsmålet arabisk, og Solfrid snakker språket flytende. Jobben hennes er å forsvare konge og fedreland, og selv om fars og mors land er et annet enn Norge, føler hun ikke at det skaper noen lojalitetskonflikt.

Norsk oppvekst holder
Kaiwan Raja Bunejab er elev ved befalskolen på Terningmoen. Han valgte befalskolen fordi den gir god lederopplæring.

Han kom til Norge som toåring med foreldre fra Iran. Men han tenker ikke over at han er annerledes enn nordmenn flest – man blir norsk nok når man har vokst opp på Lillehammer, mener Kaiwan. Han er litt lei av spørsmål om dette, og må tåle en del fleip fra kameratene. Samtidig har han en viss forståelse for at folk stiller spørsmål fordi han ser unorsk ut. Selv har han ingen problemer med lojaliteten.

Vi blir med Kaiwan på beltevognkurs ved Jørstadmoen Garnison på Lillehammer.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 inger.larsen@nrk.no