Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. november 2005 kl 22.30 Migrapolis: Norsk getto i Spania

Norske innvandrere i Spania


Siden 70-tallet har det vokst opp en by på den østlige kysten av Spania, hvor 80 prosent av innbyggerne er innvandrere. Der har mange nordmenn funnet det gode liv, og klarer ikke helt å se sammenhengen mellom dem selv og innvandrere her hjemme. Migrapolis har tatt turen til Alfaz del Pi.

For sju år siden solgte Gerhard Meier bokhandelen, huset og bilen for å flytte til Spania. Han hadde bechterev, en leddsykdom, og ville se om det ble bedre i varmere strøk. – Jeg fikk forståelse fra den nærmeste familien, så da dro jeg hit til Alfaz del Pi, sier han.

Etter mange år begynner imidlertid livet i solen å fortone seg litt ensformig for Gerhard, så nå vil han flytte tilbake til Norge. – Ja, nå drar jeg hjem for en lengre periode, så får det være opp til kroppen min når jeg kommer ned hit igjen.

Vokst opp i Spania
Eric Svanberg kom til Spania da han var åtte måneder gammel. Han gikk på den norske skolen i Alfaz del Pi i hele oppveksten. Nå er han lokalpolitiker og ansvarlig for integrering av nordmenn i området. – Dessverre er det altfor få som lærer seg spansk. Hadde de gjort det, hadde en helt ny verden åpnet seg for dem, sier Eric.

Eric selv har bestemt seg for å bli i den spanske byen. Han ser ikke på seg selv som enten norsk eller spansk, men som borger av Alfaz del Pi. Nå har han stiftet familie med en spansk jente. – Jeg var i Norge og studerte på BI i tre år, men savnet hit ble for stort. Det var da jeg bestemte meg for å bo her, sier han.

Lokalpolitiker fra FRP
Hans Christian Halvorsen er stolt av hva det norske senteret har fått til i Alfaz del Pi. Han synes ikke man kan sammenligne gettoer i Norge med nordmennene i Spania. – Nei, vi er ikke ekskluderende når det gjelder området vi bor i. Her er folk fra alle nasjoner velkomne, sier han. Men det er et faktum at nordmenn er i flertall.

Livet i Spania er sosialt, nordmenn imellom vel å merke. Det er ikke så mange som lærer seg spansk og omgås andre. – Vi er nok mer utadvendte her fordi vi blir preget av den spanske kulturen, sier Øystein Engeland. – Men jeg synes det er litt flaut at vi ikke lærer oss språket her, når vi forventer at innvandrerne i Norge må lære seg norsk, skyter Åse Halvorsen inn.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 2304 7483/9887 5078
Presse: Inger Larsen, 2304 7483, 9887 5078