Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. april 2004 kl 23.30 Migrapolis

Sikringskost

Bente Berfin Altuntop lærer innvandrere kantinedrift. Hun har merket hvordan mat kan forbedre helsen. (Foto: NRK
Bente Berfin Altuntop lærer innvandrere kantinedrift. Hun har merket hvordan mat kan forbedre helsen. (Foto: NRK
For noen generasjoner nordmenn har "sikringskost" betydd brød, melk og tran. I dagens Norge legger mange helt andre ingredienser i det begrepet.

Bente Berfin Altuntop har merket hvordan mat kan forbedre helsen. Selv har hun hatt kreft, men syntes at hun merket stor forskjell på livskvaliteten etter at hun la om kostholdet.

Det er ikke bare hjemme Bente er opptatt av mat. Hun er lærer ved introduksjonssenteret for innvandrere i Drammen. Hennes elever skal lære kantinedrift. Derfor driver de skolens kantine, og lager mat til skolens elever og ansatte. Maten skal være sunn og spennende. Elevene ved skolen kommer fra 40 ulike nasjoner, noe lunsjene ved skolens kantine bærer preg av.

Matvaner fra Pakistan
Alka Chawla er ernæringsekspert fra Pakistan. Hun forteller at det er stas å sette festmat på bordet når man har besøk hjemme i Pakistan. Her i Norge er enkelte råvarer billigere og lettere tilgjengelig, og derfor har også festmåltidene nærmest blitt hverdagskost her. Rajan Chelliah møtte en gjeng som jobber aktivt med å bedre helsen ved hjelp av omlegging av matvanene og mosjon.

Soyabønner mot beinskjørhet
I Japan er gjærede soyabønner, kalt "Natto", en del av kostholdet. Merete Askim, som er lektor ved Næringsmiddelteknologisk utdanning i Sør-Trøndelag, er en av misjonærene for Natto. Hun forklarer at det er en type bakterie som med rett tilberedning blant annet hjelper mot beinskjørhet. Migrapolisreporter Thanh-Tam Ngo reiste til Trøndelag for å få en smaksprøve.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26 no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83