Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 4. oktober 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: De nye dameromanene

Den nye dameromanen gjør sitt inntog


Australske Kate Morton har solgt flere hundre tusen bøker i Norge. Utenlandske romaner henvendt til kvinner med mistenkelig like omslag av duse landskap, bortvendte ansikter og overgrodde hager er i ferd med helt å overta bokmarkedet. Lucinda Riley er et nytt skudd på denne stammen. Vi møter de to forfatterne og spør ekspertene: Hva er den hemmelige formelen?

En av de forfatterne som selger aller flest bøker for tiden, er den australske forfatteren Kate Morton. Tre millioner lesere fordelt på nesten førti land har lest bøkene hennes, og Norge er et av de landene hvor hun selger aller best. Leserne har ofte lest alle de tre bøkene som har kommet ut i Norge og har latt seg forføre av historiene om engelske gods, mørke familiehemmeligheter og gotisk spenning. Hennes siste bok, "En svunnen tid", er en romantisk-gotisk thriller om tre gamle søstre som bor i et forfallent slott i England. Søstrene skjuler en mørk hemmelighet, men så dukker plutselig et mystisk brev opp.

En gammel dagbok
Forlagene arbeider hardt for å finne nye forfattere innen denne lukrative sjangeren, og forlaget Cappelen Damm mener nå å ha funnet et nytt stjerneskudd. Engelske Lucinda Riley har nylig gjestet Norge, og Bokprogrammet hang seg på under lanseringen av hennes bok "Orkideens Hemmelighet". Boken starter med en gammel dagbok som åpner for en rekke spørsmål for den engelske pianisten Julia. I jakten på svar hopper fortellingen med letthet fram og tilbake mellom tre generasjoner og mellom to kontinenter. Et engelsk drivhus for orkideer og en thailandsk skjønnhet står også sentralt.

May-Grethe Lerum, som er anmelder i VG og selv forfatter har fulgt dameromanene i en årrekke. Bokprogrammet forsøker å fravriste henne hemmeligheten bak de nye dameromanenes popularitet.

Egenprodusert litteraturprogram 2011
Programleder : Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Sarah Jordanson Fauske, 415 06 747/ 23044064
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no