Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. juli 1999 kl 20.20 Gjensyn med Billedbrev fra Norge

Gjensyn med Billedbrev fra Norge (ttv)

NRK1 tirsdag 27. juli kl 20.20
Gjensyn med Billedbrev fra Norge

Den norske delen av Nordkalotten

Erik Diesen tar seerne med til den norske delen av Nordkalotten. Turen starter i Alta, hvor han vier mye tid til Alta Museum og det fantastiske helleristningsfunnet som er en del av museet.
Turen fortsetter deretter innover Finnmarksvidda til Kautokeino og Karasjok, hvor vi får inntrykk fra de årlige påskefestene med snøscooter- renn, kappkjøring med rein og andre aktiviteter. Det blir også tid til å besøke De Samiske samlinger i Karasjok.
Reisen fortsetter nedover Tana-elva, både langs land og i elvebåt i en av Norges antatt beste lakseelver. Tana Bru er neste stoppested hvor vi tar en titt på Martin Schanckes enorme premiesamling. Vår rallykonge er fra dette området, og har skjenket sin premiesamling til kommunen.

Finsk innvandring
Bugøynes averterte i Dagbladet for en del år siden med forespørsel om det fantes et tettsted sør for Trondheim som kunne ta i mot hele befolkningen, men nedgangstidene snudde seg noe for dette lille tettstedet.
Ikke minst takket være finsk turisme. Befolkningen er, som mange andre steder på Nordkalotten, preget av den finske innvandringen til landsdelen. I Bugøynes kan mange fortsatt snakke finsk, hvilket har vært en styrke i oppbyggingen av turismen.

Vadsø, Vardø og Hammerfest
I byen Vadsø berøres også temaet finsk innvandring. Erik Diesen besøker blant annet den finske bebyggelsen i byen.
Vardø og Vardøhus Festning besøkes også. Her finner man blant annet Norges mest bortskjemte tre! Det er så få trær i Vardø at dette blir tatt godt vare på. Treet blir pakket inn i oktober måned og pakket ut igjen i april.
Turen går videre med Hurtigruta til Nordkapp. Her besøker Erik Diesen fiskeværet Gjesvær, og inviterer seerne med på en kombinert ørnesafari og fisketur.
Verdens nordligste by, Hammerfest, blir naturligvis besøkt. Det samme blir Narvik og Senja. Billedbrevet fra Nordkalotten avsluttes i Tromsø, Nordens Paris, hvor Diesen ser nærmere på universitetsmiljøet i byen, Nordlys- observatoriet og ishavsmuseet.

NRK1 tirsdag kl 20.20

Egenprodusert reiseprogram
Ved Erik Diesen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83