Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. mars 1999 kl 20.45 Seks ganger sex: Jakten på et egg

Seks ganger sex: Jakten på et egg (ttv)

NRK1 søndag 7. mars kl 20.45
Seks ganger sex - kjønnskamp i dyrenes verden: Jakten på et egg

Utroskap i dyreriket
Seksualakten er bare starten på kampen om kontrollen over befruktningen hvor sædceller fra forskjellige hanner deltar i kappløpet om å komme først til egget. Hunnene oppmuntrer denne kampen, mens hannene finner den utålelig.
Selv etter parringen kan han altså ikke være sikker på at han har lykkes i å føre sine gener videre. Utroskap i dyreriket er vanlig og har gitt opphav til hannenes største paranoia - nemlig frykten for at sædceller fra en rival skal vinne kappløpet mot egget.
Etter hvert som livet på jorda har utviklet seg, har det skjedd et skifte fra den mer sjansebetonte gytingen til indre befruktning. Dette har i sin tur ført til en rekke ulike parringsritualer, inkludert kyskhetsbelte, anti-afrodisiakum, frihetsberøvelse, og til og med merkelig utformede peniser brukt som våpen i sædcellekrigen.

Rivalisering
Den tiarmede blekkspruten pumper vannstråler inn i hunnen for å skylle ut sædceller fra en mulig rival før han plasserer sine egne. Mannlige vannymfer har peniser formet som flaskekoster for å \"vaske ut\" rivalens sæd. Australske sommerfugler utstyrer sin kvinnelige make med kyshetsbelte, som det ikke finnes \"nøkler\" til å åpne, etter seksualakten. En annen type sommerfugl satser på strategien \"først til mølla\". Hannen parrer seg med hunner som ennå er jomfruer. Etterpå sprayer han dem med en illeluktende substans som dreper deres sexappell. Og så stort er presset på mannlige røyskatter om å komme først, at de inseminerer hunndyr som ennå ikke er kjønnsmodne.

Imponerende utstyr
Uten noen lemmer til å gripe fatt i en make, har mange slanger utviklet penis med mothakker. Sex er heller ikke noen enkel affære for elefanter. Til hjelp har de kanskje det mest imponerende utstyret av alle av hannkjønn. Hver av dem har en penis på mer enn en meter som veier 50 kilo og som er \"motorisert\" - hovedsakelig på grunn av elefantens store kropp. Etter parringen holder hannelefanten seg i nærheten av hunnen for å hindre at andre hanner skal slippe til.
NRK1 søndag kl 20.45

Bilder (via Scanpix, Data- tv/Internett)
1. Denne sommerfuglen, filmet i Queensland, Australia, limer et kyskhetsbelte på sin kvinnelige make for å hindre andre hanner å slippe til. (Foto: Phil Savoie)

2. Elefanten har en \"motorisert\" penis som kan være over en meter lang og veie opptil 50 kilo. (Foto: John Ruthven)

Britisk naturserie
Originaltittel: Battle of the Sexes - In the Animal World
Produsert av BBC i samarbeid med NRK
Produsent: John Sparks
Norske kommentarer: Hans Chr. Alsvik
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41