Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. oktober 2005 kl 19.30 Ut i naturen: Det kryr av liv i sentrum

Om dyr og mennesker i Bergen

Gråmåsen Bjarne er en trofast gjest hos Wenche Selberg på lønningskontoret i Bergen (Foto: Magne Helge Sleire)
Gråmåsen Bjarne er en trofast gjest hos Wenche Selberg på lønningskontoret i Bergen (Foto: Magne Helge Sleire)
Dyrelivet i Bergen by utforskes, fra tidlige morgentimer til sene nattetimer. I løpet av et døgn får vi innblikk i samspillet mellom dyrelivet og menneskene i vestlandsbyen.

I de stille morgentimene er bygatene nesten tomme for mennesker og trafikk. Måsene og kråkene benytter sjansen til å innta sin første økt med matsanking, og fråtser i seg godbitene som ligger igjen etter nattens liv.

Men én måse leter ikke i søppel og annet rusk for å finne seg mat. Gråmåsen Bjarne, som for øvrig er oppkalt etter skattedirektøren i Norge, Bjarne Hope, avlegger sin daglige visitt på lønningskontoret hos Wenche Selberg. Her setter han til livs sin daglige dose av crab sticks. Og i dag har han også med sin utkårede.

Men ikke alle har det så godt som Bjarne. To tjeldunger har forvillet seg ut på en av Bergens mest trafikkerte veier. Vi følger en dramatisk redningsaksjon med politiet til stede. Trafikken stanses, og de to tjeldungene reddes til et tryggere sted.

Johnny Magnussen er fuglehjelper i Bergen. Han sjekker helsetilstanden til byens duer. Er de syke eller har tråd rundt foten, fanger han dem, behandler dem og slipper dem fri.

Gunnar Langhelle som arbeider på Bergen Museum, tar oss med ned i Bergens underverden. Her er det mest småkryp som skolopendere og edderkopper. Det er faktisk et yrende dyreliv under de travle bygatene i Bergen.

I en by av Bergens størrelse er det nesten utrolig at det finnes slike mengder av dyr og fugler. Men av og til går det galt. Et av piggsvinene i Nygårdsparken er blitt overkjørt, og havner på Zoologisk museum hos Gunnar Langhelle.

Naturdokumentar fra Naturredaksjonen, Program riks, Hordaland
Ekstern produksjon, Corax Videoproduksjon
Programansvarlig: Magne Helge Sleire, tlf: 90 18 64 20
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78