Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 18. februar 2000 kl 21.00 Portland

Portland (t)

NRK2 fredag 18. februar kl 21.00
Portland

Brødre på kjøret

Uhyggelig, fascinerende, rå, grotesk, humoristisk, sjokkerende - det var bare noen av reaksjonene som kom etter verdenspremieren på \"Portland\" under filmfestivalen i Berlin. Filmen forteller historien om to brødre, Janus (23) og Jakob (17), som lever et trøstesløst liv på samfunnets nederste hylle.

Janus (Andreas Wodskou Berthelsen) kommer ut av fengselet etter å ha sittet inne i seks måneder for narkotikahandel. Lillebroren Jakob (Michael Müller), som har stukket av fra barnehjemmet, møter ham ved porten. Bare noen gater fra fengselet stjeler Janus en bil, og den kriminelle løpebane er gjenopptatt. Sekunder senere raser de av sted på vei mot byen...

Janus skylder mafiabossen Lasse (Ulrich Thomsen) 80.000 kroner. Brødrene blir tvunget til å nedbetale gjelden via pilleoppkjøp fra byens pensjonister. Broderånden lever, og Janus lærer Jakob å overleve i en trøstesløs og barsk verden. Han beskytter lillebroren, men terroriserer ham også når han blir for følsom. \"Du skal kunne gjøre hva som helst, uten at du tar deg nær av det\", er Janus\' livsfilosofi.

Bor hos halvsøsteren
Brødrene må ha ordnede forhold, og Lasse skaffer dem derfor et værelse i halvsøsteren Evas (Iben Hjejle) kjellerleilighet. Janus og Jakob oppsøker senere moren (Birthe Neumann) som bor alene i en av byens grå betongblokker. Men hun er bokstavelig talt intetsigende og totalt uinteressert i å engasjere seg i det livet hun vet hennes sønner lever. Alle forsøk på å skape familiær hygge faller til jorden.

Janus og Eva innleder et kjærlighetsforhold. Det gjør Jakob sjalu. Hans posisjon er truet, og han føler seg satt utenfor. Lasse har oppfattet situasjonen og tilbyr Jakob et eget \"arbeidsdistrikt\". Nå må han stå på egne bein.

Historien om de to brødrenes liv er skildret i en sort, underfundig og utradisjonell stil. Det er en vond, humoristisk, merkelig, brutal, men også varm fortelling om Janus\' opplæring av lillebroren Jakob. En opplæring i ufølsomhet.

NRK2 fredag kl 21.00
Tidligere sendt 5.2.99

Bilde
\"Portland\" forteller historien om de to brødrene Janus (Andreas Wodskou Berthelsen) og Jakob (Michael Müller).

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Danmark (1995)
Originaltittel: Portland
Regi: Niels Arden Opplev
Med bl.a. Anders Wodskou Berthelsen, Michael Müller, Ulrich Thomsen, Iben Hjejle, Birthe Neumann, Baard Owe og Edith Thrane
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41