Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 16. april 2004 kl 20.05 Fakta på lørdag: Mannen som elsket Haugesund

Rabinowitz elsket Haugesund

Moritz Rabinowitz, forfulgt og deportert fra Haugesund i 1940. (Foto: Medieoperatørene)
Moritz Rabinowitz, forfulgt og deportert fra Haugesund i 1940. (Foto: Medieoperatørene)
Han elsket Haugesund. Men Haugesund elsket ikke ham. Moritz Rabinowitz forble en fremmed, han var den evige outsider samme hva han gjorde. Jon Haukeland og Tore Vollans dokumentarfilm "Mannen som elsket Haugesund" viser oss historien om Haugesunds første jødiske innvandrer.

Moritz Rabinowitz kom med to tomme hender til Haugesund i 1911. På 1930-tallet var han fremdeles den eneste jøden der. Selv om han var sosial og omgjengelig, ble han aldri godtatt, og det trass i at han lyktes med å bygge opp et imperium innen konfeksjonsbransjen.

Eller kanskje nettopp derfor?

Anti-nazist
Rabinowitz hadde agitert hardt mot den voksende nazismen, og i Tyskland ble han oppfattet som en leder for jødene i Norge. Han var derfor den første tyskerne ville ha tak i da de kom til Haugesund.

Rabinowitz gikk i skjul, men han flyktet ikke. Han trakk seg tilbake i en av de vestnorske fjordene, men i desember 1940 ble han innhentet, arrestert og deportert.

Ettermæle
I Haugesund mener mange fortsatt at det var Rabinowitz’ egen grådighet og "jødiske natur" som holdt ham fra å forlate sine forretninger i Norge og redde seg over til et trygt land.

"Mannen som elsket Haugesund" hadde première på filmfestivalen i Haugesund i fjor, og var da en favoritt blant festivalpublikummet.

Innkjøpt norsk film
Originaltittel: Well Dressed, Well Spoken/Mannen som elsket Haugesund
Regi: Jon Haukeland og Tore Vollan
Produksjon: Medieoperatørene (2003)
Kontakt i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57