Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 31. mars 2002 kl 21.00 Niern: Diva

Operasangerinnen og postbudet

Operasangerinnen Cynthia Hawkins spilles av Wilhelmina Wiggins-Fernandez.
Operasangerinnen Cynthia Hawkins spilles av Wilhelmina Wiggins-Fernandez.
Divaen som filmens tittel henspiller på, er den kjente, svarte operasangerinnen Cynthia Hawkins. Hun har en lidenskapelig beundrer i det unge postbudet Jules. De to er hovedpersonene i denne franske kult-thrilleren, signert Jean-Jacques Beineix, der surrealisme, vold og zen-filosofi er viktige ingredienser.

Cynthia Hawkins (Wilhelmina Wiggins-Fernandez) synger kun med publikum til stede og er prinsipiell motstander av konsertopptak. Hun ønsker heller ikke å spille inn plater. Under en konsert smugler Jules (Frédéric Andreï) en båndopptaker inn i salen og gjør et opptak. To taiwanske skurker oppdager dette og er villige til å gjøre nesten hva som helst for å få tak i båndet. Mens operaelskeren Jules bare er opptatt av musikken, skjønner de to at det kan være store penger å tjene på dette sjeldne opptaket.

Jaget postbud
Samtidig er Jules helt uvitende i besittelse av et båndopptak der en prostituert kommer med avsløringer om prostitusjons- og narkotikamiljøet i Paris. Dette er farlig informasjon hvis den havner i gale hender. Dermed får Jules to representanter fra Paris' underverden i hælene - i tillegg til platepiratene som allerede er etter ham.

Alt dette vikler ham inn i et halsbrekkende eventyr. Etter hvert møter han også Cynthia, og et nært vennskap oppstår mellom divaen og den unge operaelskeren.

Debutfilm
"Diva", Jean-Jacques Beineix' debutfilm, representerte en nyskapende retning i fransk filmproduksjon på 1980-tallet. Sammen med Luc Besson og Léos Carax tilhørte Beineix en generasjon franske filmskapere som ble omtalt som den "nye bølgen". Etter "Diva" laget Beineix blant annet "Månen i rennesteinen" (1983) og "Betty Blue - 37,2( om morgenen" (1986).

Opprinnelig ble "Diva" nærmest ignorert i sitt hjemland. Etter at den hadde mottatt flere priser, våknet det franske filmpublikummet. Filmen har senere fått tilnærmet kultstatus, og den ble svært populær både i USA og Storbritannia.

Fransk spillefilm fra 1981
Originaltittel: Diva
Regi: Jean-Jacques Beineix
I rollene: Wilhelmina Wiggins-Fernandez, Frédéric Andreï, Roland Bertin, Thy An Luu, Gérard Darmon og Richard Böhringer
Pressekontakt:Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. Operasangerinnen Cynthia Hawkins spilles av Wilhelmina Wiggins-Fernandez.

2. Postbudet Jules (Frédéric Andreï) er i besittelse av to lydbåndopptak som andre også gjerne skulle hatt tak i.