Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. august 2004 kl 19.30 Villdyr og villmark

Elskov og sjalusi i trekronene

Arne Nævra med en menneskevant orangutang (Foto: Arne Nævra)
Arne Nævra med en menneskevant orangutang (Foto: Arne Nævra)
- Det er sjelden jeg overfører uttrykk om følelser fra mennesker til dyr, sier Arne Nævra, men med orangutanger er det annerledes. Hva skal man kalle den eldre hunnens angrep på den yngre som nylig hadde hatt sex med sjefen – om det ikke er sjalusi?

Når naturfotografen fortsetter oppholdet blant de langhårete menneskeapene på Borneo, får han ikke bare oppleve vennskap og sinne, familiebånd og sosialt liv hos denne menneskeapen. Han får også direkte nærkontakt med noen yngre, rampete utgaver som gjør sitt ytterste for at han ikke skal få filmet.

- Noe av det som gjorde sterkest inntrykk på meg, var å sitte med en orangutang-baby på fanget i et slags omsorgssenter for morløse orangutanger, sier Nævra. Moren dens hadde blitt skutt og spist av lokalbefolkningen i det indre av Borneo, mens denne lille havnet i et bur som ettåring. I løpet av fem dager kom det inn 12 nye morløse babyer til senteret. Det forteller noe om størrelsen på problemet med avskoging, sier naturfotografen, for det er ofte i forbindelse med hogst at mødrene blir skutt og ungene tatt inn, ofte for å sitte som kjæledegger i små bur. Bestanden av orangutanger er blitt halvert på 10 år, og det brenner et blått lys både for orangutangen og Indonesias tropeskog.

Om serien
I sommer blir det gjensyn med "Villdyr og villmark", en storslått serie fra naturfotografen Arne Nævras hånd. – En blanding av adventure og klassisk naturfilm, sier Nævra. - Jeg prøver å formidle den entusiasmen jeg har når jeg møter alt fra isbjørner til fjellgorillaer på kloss hold.

I serien skal vi blant annet til russiske villmarker. I de to første programmene besøker vi Kamtsjatkas eventyrlandskap, med urørt natur, varme kilder og vulkantopper. Dyret som Arne Nævra har avtalt møte med her, er den russiske brunbjørnen.

Vi får også oppleve oppsiktsvekkende scener med Nævra, sammen med en russisk forsker som lever blant flere titalls isbjørner på en øy i Russisk Arktis.

Senere tar Nævra oss med til stevnemøte med fjellgorillaene i Ruanda, tigeren i India, orangutangen på Borneo og til sist kjempeelgen i Alaska.
i Alaska.

Dokumentarserie produsert for Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Arne Nævra, tlf: 32 85 44 40, 99 25 37 38
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83