Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 11. september 2009 kl 23.20 Film: Motorsykkeldagbøkene

Che Guevaras oppvåkning

Drømmeren Ché (Gael Garcia Bernal) blir inspirert av kombinasjonen av lesing og møtet med den brutale virkeligheten for fattigfolk i Sør-Amerika (Foto: Eric Gautier).
Drømmeren Ché (Gael Garcia Bernal) blir inspirert av kombinasjonen av lesing og møtet med den brutale virkeligheten for fattigfolk i Sør-Amerika (Foto: Eric Gautier).
I 1952 drar den sky, men eventyrlystne legestudenten Ernesto Guevara og hans livsnytende kompis, biokjemikeren Alberto Granado, ut på en reise. De reiser 8000 kilometer gjennom det søramerikanske kontinentet på den gebrekkelige motorsykkelen "El Poderoso" (Den Mektige), modell 1939, som mangler det meste, særlig bremser.

Guevara er 23 år og skriver dagbok underveis. Notatene viser hvordan medisinerstudentens holdning endrer seg i takt med virkeligheten han møter, en holdning som noen år senere bryter ut i full revolusjonær kraft: legenden Ché Guevara.

Roadmovie med mening
Gutta setter ut fra Buenos Aires og ferden går med knall og fall, grøftekjøring og motorstopp gjennom knusktørr ørken og snøtunge fjellpassasjer. De pengelense gutta bløffer, bommer og sjarmerer seg i vei på ekte argentinsk maner.

De tilbyr tvilsomme legetjenester for et måltid mat, vikler seg inn i romantiske eventyr og ender ofte opp med rasende ektemenn i hælene. Men reisen blir også en oppvåkning for de to overklasseguttene, når de konfronteres med overgrep og sosial urettferdighet. De første politiske tankene formes i Guevaras hode, tanker som skulle gjøre ham til revolusjonshelten Che.

Sann historie
Filmen er bygd på Ches egne dagboknotater, boka til Alberto Granado "With Che Trough Latin America" og samtaler med Ches gjenlevende familie og Alberto Granado, som fortsatt lever i beste velgående på Cuba. Under tre måneders forberedelsesopphold i Sør Amerika traff filmteamet og skuespillerne også folk som husket de to argentinerne fra deres reise i 1952, blant annet fra en isolert koloni for spedalske, midt i Amazonas-deltaet, som gjorde et uutslettelig inntrykk på Che Gueavara. Den brasilianske regissøren Walter Salles som også er dokumentarist, har høstet et trettitalls internasjonale priser for denne og andre filmer han har laget, så dette kan være verdt å få med seg!

Sendt tidligere.


Argentinsk-chilensk-amerikansk politisk drama fra 2004.
Originaltittel: Diarios de Motocicleta
Med Gael Garcia Bernal (Che Guevara), Rodrigo de la Serna (Alberto Granado), Mia Maestro, Gustavo Bueno, Jorge Chiarella.
Regi: Walter Salles.
Produksjonsselskap: South Fork Pictures, FilmFour
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no