Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 27. desember 2005 kl 16.05 Manndomsprøva

Kultfilm fra 60-tallet

Benjamin Braddock (Dustin Hoffmann) blir stilt overfor store prøvelser…
Benjamin Braddock (Dustin Hoffmann) blir stilt overfor store prøvelser…
"Manndomsprøven", eller "The Graduate" på originalspråket, ble en kultfilm for 60-tallets middelklasseungdom. I tillegg fikk Dustin Hoffmann sitt gjennombrudd på film som avgangsstudenten Benjamin Braddock. Ben vil heller flyte rundt i foreldrenes svømmebasseng enn å følge de voksnes råd om fremtiden. Dessuten er det dette med hormonene, da…

Familiens venn, Mr. Robinson (Murray Hamilton), kommer med stadige hint til Ben om å gripe enhver anledning, og dette inspirerer Ben til å si ja til å ha sex med den iskalde, katteaktige Mrs. Robinson (Anne Bancroft). Affæren ved svømmebassenget er grei nok, helt til Ben blir oppmuntret til å gå ut med Robinson-parets datter, Elaine (Katharine Ross), og forelsker seg i henne. Mrs. Robinson saboterer forholdet, og Elaine drar skuffet tilbake til college.

Ben er fast bestemt på ikke å la Elaine slippe unna, og følger etter henne til skolen. Slik klarer han å avverge at hun gifter seg med en mann familien har godkjent. Elaine drar av gårde med Ben – men hvor og til hva?

Programmet er sendt tidligere.

Om filmen
"Manndomsprøven" er en satire over den amerikanske middelklassens overfladiskhet. Regissør Mike Nichols unngår typiske Hollywood-klisjeer – isteden lar han seg inspirere av den franske "nye bølgen". Nichols er også dristig i valg av hovedrolle. Han kunne ha plukket ut den glamorøse Robert Redford, men tok Dustin Hoffmann til den viktige rollen som Ben. Hoffmann ble stjerne, og åpnet døren for ukonvensjonelle mannlige hovedroller på 70-tallet. Musikken i filmen er ikke minst viktig.

Simon & Garfunkels "Mrs. Robinson" slo an datidens tone, og "Manndomsprøven" hadde premiere i desember 1967 til overstrømmende kritikker.

Både Dustin Hoffmann og Anne Bancroft ble nominert til Oscar i 1967. Det samme ble Buck Henry og Calder Willinghams filmmanus.

Amerikansk spillefilm fra 1967
Originaltittel: "The Graduate"
Regi: Mike Nichols
I rollene: Dustin Hoffmann, Anne Bancroft, Katharine Ross, William Daniels, Elizabeth Wilson, Murray Hamilton
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83