Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 28. oktober 2007 kl 22.05 Salmer til alle tider

Botstoner

Bots og bededag. Avleggs og gammelmodig, er det noen som hevder. Hvorfor en slik søndag i kirkeåret? I "Salmer til alle tider" lar vi salmene svare. Kanskje dagen er mer aktuell enn vi vil ha det til? En dag til ettertanke, erkjennelse og bekjennelse.

Vi starter med et eldgammelt bønnerop: Kyrie. Et bønnerop som bare understreker at denne dagen berører de fleste av oss. En bønn som er tidløs og evig aktuell: Herre forbarme deg over oss. Salmeverset "Gud når du til regnskap kaller", skrevet av salmedikteren Landstad, fører oss videre inn i selvransakelse, før Bjørn Eidsvåg konkretiserer det hele i sangen "Se i nåde til oss." Aktuelt og nærgående.

Det er også noe som preger Liv Nordhaugs salme "Vår far, vi må bekjenne. Så følger en salme som vi opplever som en salme fra sjelsdypet, "Jesus, din søte forening og smake."

Bots og bededag. Aktuelt og nærgående. Denne uke er det følgende artister som bringer oss ord og toner til ettertanke: Oslo Gospel Choir, Kristin Reitan, Bjørn Eidsvåg, Kristin Solli Schøien, Sissel Kyrkjebø, Marianne Juvik Sæbø og Skruk.

Min salme
"Min salme" hentet fra avisen Vårt Land, og i kveld er turen kommet til tidligere journalist i Aftenposten, Olava Øverland. Hun har "O bli hos meg" som sin favorittsalme og sier:

Denne salmen har jeg gått og nynnet på i mange år. Det er slik trøst, glede, håp og kjærlighet i salmen "O bli hos meg." Jeg har hørt den på radio i mange år, blant annet fra England. Der synger publikum den ved hver cupfinale. Det er nydelig å høre tusenvis av fotballentusiaster synge.

For noen dager siden tok jeg salmen frem igjen. Jeg fikk lyst til å lese alle versene på norsk, fordi jeg oftere har brukt den engelske utgaven. Jeg har en liten engelsk sangbok som jeg har hatt med meg på reiser, og hvis jeg har vært litt redd og usikker om nettene, har jeg hentet fram "Abide with me". Da har jeg følt meg helt rolig og har sovet godt.

Salmen framføres av Marianne Juvik Sæbø.

Forrige salmenøtt
Riktig svar sist søndag skulle være "Milde Jesus", og vinner av salmekruset ble

Sigrid Trondsen fra Trondheim, Kitty Moen fra Brøstadbotn og John Nikolaisen fra Moi.

Ny salmenøtt
Fra hvilken salme er strofen "før du meg høgt på ørneveng" hentet?

Svar ved å klikke her, eller skriv vanlig post til

Salmer til alle tider,
NRK,
7005 Trondheim.

Frist: Onsdag 31. oktober.