Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. august 2006 kl 22.30 Fangstfamilien på Svalbard

Mørketid og isbjørnangrep

Stein P. Aasheim og kona Ragnhild Amundsen tilbrakte ett år i en isolert fangsthytte på Svalbard med døtrene Ingvill (6) og Eline (13). (Foto: Stein P. Aasheim)
Stein P. Aasheim og kona Ragnhild Amundsen tilbrakte ett år i en isolert fangsthytte på Svalbard med døtrene Ingvill (6) og Eline (13). (Foto: Stein P. Aasheim)
Mørketida var en av tingene familien fryktet da de bestemte seg for å bo ett år på Svalbard. Nå er den her, men problemene de har forberedt seg på kommer ikke. Dramatikk blir det likevel når Stein må avlive en 500 kg stor hannbjørn på vei inn vinduet.

Isbjørnen blir skutt på halvannen meters avstand, mens resten av familien er i den andre enden av hytta.

Enda mer tragisk er det når to av hundene dør. Samtidig er det juleforberedelser, julefeiring og skolearbeid som preger hverdagen, i tillegg til hundeforing, fellerøkting og henting av is som blir til vann.

Om serien
Sammen med kona og to døtre tilbrakte Stein P. Aasheim ett år i en primitiv plankehytte på Svalbard. I denne tredelte dokumentarserien følger vi familien gjennom fangståret.

Stein P. Aasheim deltok på den første norske bestigningen av Mount Everest. Han har også syklet alene gjennom Sahara, padlet rundt Svalbard og gjennom Yukon, Sibir og Tasmania, krysset Grønland to ganger på ski, gått Norge på langs med ski – og merittlisten er enda lengre.

Å ta med familien til Svalbard for å leve av hva naturen kunne by på et helt år, var likevel noe helt annet. Ville for eksempel barna huske dette året som den gang de ble tvunget til å bo på en øde fangsthytte med en mor og far som var mer opptatt av sine egne drømmer enn hva som var til barnas beste?

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt norsk dokumentarserie i tre deler (2005)
Originaltittel: "Aasheim – et år på Austfjordneset"
Produsert av: Berge Film & TV-produksjon
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96, 995 39 252