Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 20. oktober 2001 kl 20.20 Den store klassefesten

To ruvende kulturpersonligheter

Arve Tellefsen, programleder Dan Børge Akerø og Lise Fjeldstad sørger for klassemoro på Marienlyst (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Arve Tellefsen, programleder Dan Børge Akerø og Lise Fjeldstad sørger for klassemoro på Marienlyst (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
I kveld møtes Nationaltheatrets ”grande dame”, skuespilleren og instruktøren Lise Fjeldstad og Trondheims – og Norges – internasjonalt feirede fiolinvirtuos Arve Tellefsen til klassemoro hos Dan Børge Akerø.

Lise Fjeldstad er født i 1939, og gikk ut av Hartvig Nissens skole i Oslo i 1958. Arve Tellefsen er født i Trondheim i 1936, og var ferdig på Trondhjems Borgerlige Realskole i 1952. Kvelden vil vise hvilken klasse som går av med seieren etter diverse øvelser, som toppes med den avgjørende ”eksamen”.

Sterke kvinneroller
Lise Fjeldstad er datter av dirigenten og fiolinisten Øivin Fjeldstad, og hun debuterte som Milja i ”Ungen” på Det Norske Teatret i 1963. Senere ble hun ansatt i Fjernsynsteatret, men fra 1975 har hun vært ved Nationaltheatret, bare avbrutt av et engasjement ved Den Nationale Scene i Bergen. Lise Fjeldstad har hatt flere, sterke kvinneroller i store klassiske oppsetninger som for eksempel Ragnhild i ”Medmenneske”, Desdemona i ”Othello”, Nora i ”Et dukkehjem” og tittelrollen i ”Hedda Gabler”. Lise Fjeldstad har også medvirket i flere filmer, blant annet den svensk-norske ”Liten Ida” fra 1981, som hun fikk den svenske filmprisen Guldbagge for. Hun har vært instruktør både i Radioteatret og på Nationaltheatret, og i 1990-årene var Lise Fjeldstad ansvarlig for Nationaltheatrets festforestillinger.

Den gjeveste prisen
Arve Tellefsen er en av våre mest feirede fiolinister. Han debuterte i Oslo i 1959 etter å ha studert med blant andre Ernst Glaser i Oslo og Henry Holst i København. Siden har han gitt konserter over hele Europa og USA. Han har vært konsertmester ved Sveriges Radios symfoniorkester og Wienersymfonikerne, professor ved Norges musikkhøgskole og kunstnerisk rådgiver for Trondheim symfoniorkester. I 1989 startet han Oslo Kammermusikkfestival, som han er kunstnerisk leder for. Han har uroppført flere norske komposisjoner, og har ikke gått av veien for å opptre i nye musikalske sammenhenger, blant annet med Knutsen & Ludvigsen, Jan Garbarek og Kjetil Bjerkestrand. Han har mottatt flere priser, blant annet Norsk Kulturråds Ærespris i 1996. Og i år har han fått den gjeveste prisen av alle – han er blitt pappa!

Egenprodusert underholdning
Programleder Dan Børge Akerø
Prosjektleder Kerstin Asplund
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Arve Tellefsen, programleder Dan Børge Akerø og Lise Fjeldstad sørger for klassemoro på Marienlyst (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
2 Arve Tellefsen og Lise Fjeldstad gjenforenes med henholdsvis klassen fra Trondhjems Borgerlige Realskole i 1952 og klassen fra Hartvig Nissens skole i Oslo i 1958. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
3 Vi vet ikke om Lise Fjeldstad og Arve Tellefsen har agronom-utdannelse, men ”Dagros” ser ut til å trives…(NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
4 Det spirer og gror i norsk musikkliv. Her er elever fra Bærum Kommunale Musikkskole (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)