Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 15. januar 2003 kl 21.00 Niern: Ei blank løgn

Et dokument fra Vietnamkrigen

Bill Paxton i rollen som oberstløytnant John Paul Vann i
Bill Paxton i rollen som oberstløytnant John Paul Vann i "Ei blank løgn".
Oberstløytnant John Paul Vann var en dyktig, dynamisk mann full av motsetninger. Han var en soldat som arbeidet hardt for freden, men også en karriereoffiser som delte hemmelig informasjon med journalister som var kritiske til krigen. Vanns odyssé i Vietnam strakte seg over ti år, fra 1962 til han døde i 1972.

John Paul Vann ankom Vietnam i 1962 som militær rådgiver for troppene i Sør Vietnam, kjent som Vietnams republikanske hær. I Vietnam møter han den amerikanske journalisten Steven Burnett (Donal Logue), og uttrykker overfor ham sitt store engasjement når det gjelder å kjempe mot den voksende kommunistiske trusselen i Sørøst-Asia. Vanns idealisme og stå på-humør gjør ham til en effektiv leder og soldat.

Narrespill og seier
Kort tid etter ankomsten skjønner imidlertid Vann at mye av den informasjon som tilflyter ham er et narrespill. Han ser med egne øyne hvordan Vietnams republikanske hær forfalsker krigsrapporter og annen militær informasjon for å gi USA selvtillit og støtte. Vann og hans menn, inkludert Frank Drummond (Robert J. Bruke), er både overrasket og ille til mote over disse løgnhistoriene. Samarbeidet med lederen for den republikanske hæren, oberst Huynh Van Cao (Kay Tong Lim), skaper store frustrasjoner siden den vietnamesiske obersten stadig trekker sine tropper tilbake for å unngå tap.

Som Vietnamkrigen skrider fram, kommer det ut opplysninger om store tap på amerikansk side. Oberstløytnant Vann driver med strategisk planlegging, men fortsetter også sitt arbeid på slagmarken.

I 1972 vant Vann en stor seier over Nord-Vietnam. Etter feiringen av seieren styrtet Vanns helikopter i en storm om natten. Vann er begravet med fulle æresbevisninger på Arlington, men navnet hans er ikke blant dem som står på minneplaten over falne i Vietnam-krigen.

Filmen er bygget på Neil Sheehans bestselger ”A Shining Bright Lie” fra 1988, som forfatteren blant annet fikk Pulitzer prisen for.

Amerikansk spillefilm fra 1997
Originaltittel A Shining Bright Lie
Regi Terry George
I rollene: Bill Paxton, Amy Madigan, Donal Logue og Vivian Wu.
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83