Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. mai 2004 kl 19.55 Typisk norsk

Språkkrigen

Petter Schjerven belyser flere sider ved det norske språket. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Petter Schjerven belyser flere sider ved det norske språket. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Den norske språkkrigen har pågått i 200 år, og ingenting tyder på at den er i ferd med å dø ut. I kveldens program blir det en nærmere titt på denne striden, samt på fenomenet med språk og kjønn og den stadig "om seg grip ende ord del ingen".

I Åsane i Bergen er fronten mellom nynorsk og bokmål spesielt merkbar. I fjor arrangerte barneskolene i distriktet avstemming om bokmål eller nynorsk skulle være hovedmål. Bokmål vant med en stemmes overvekt. "Typisk norsk"-redaksjonen har tatt turen til Åsane.

Språk og kjønn
For tre tiår siden forsvant kvinnelige endelser på yrker som lærerinne og forfatterinne. Feministen Berit Ås mener vi igjen bør benytte de gamle formene. Forfatter Helene Uri er uenig. Hun synes det er mer plagsomt å bli kalt kvinnelig forfatter.

Orddeling
"Astronomer mot orddeling" er en organisasjon som kjemper mot unødvendig orddeling. Programleder Petter Schjerven snakker med en av frontfigurene, Bare Egil. Han fremfører dessuten sin egen protestvise "Ved rørende norske rett skrivnings regler".

Kraftuttrykk
Hvorfor er det store forskjeller på hva man tillater av banning i ulike deler av Norge? I Nord-Norge kan man kalle en politimann for "hæstkuk", mens å kalle en politikonstabel i Trondheim for "idiot" koster 4000? Redaksjonen presenterer sin egen geografiske oversikt over banning og bøter.

Om serien
I løpet av åtte programmer ser programleder Petter Schjerven på det norske språkets utvikling, han spør språkforskerne om hvordan de tror vi snakker om 50 år, han undersøker hva utlendinger synes om norsk, og han setter søkelys på slang, sjargong, retorikk, språkstriden og på det litterære språket. Typisk norsk har flere faste poster der respons fra seerne er ønskelig, samt et innslag med "Ukens gjest", som er en spesielt språkinteressert person.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dropout Productions.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)