Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 19. september 2013 kl 19.45 Schrödingers katt

Hvem bruker minst CO2?


Schrödingers Katt arrangerer et kappløp til Sverige der det er om å gjøre å bruke minst mulig CO2. Hva er raskest og mest miljøvennlig – bil, tog, hest eller sykkel?

Hvis klimamålene skal nås, vil vi i 2050 bare ha fire kilo CO2 til rådighet. Det tilsvarer det en ku slipper ut på et halvt døgn. Det viser seg å være en svært knapp kvote for å komme seg de sju milene fra Stjørdal til svenskegrensa.

Hvor mange passasjerer må det være på et dieseltog for at det skal være klimamessig forsvarlig å kjøpe billett? Og hvor kommer egentlig strømmen i el-bilen fra?

Thorium
Ny kjernekraftteknologi prøves i disse dager ut i Norge. Det er det radioaktive grunnstoffet Thorium som etter sju års forberedelser skal testes for å se om stoffet fungerer til kraftproduksjon i praksis. Sikrere brenning og mindre avfall er noen av fordelene til den nye forbrenningsmetoden som nå prøves ut.

Spretthalens hemmelighet
Den er et av våre aller vanligste dyr og gjemmer en verdifull hemmelighet. Hvordan greier den ørlille spretthalen, som vi formelig vasser i hver gang vi er ute, å holde seg tørr og ren? Svaret kan være nøkkelen til hvordan vi i framtida kan få selvrensende vinduer, hvis vi klarer å kopiere naturens oppskrift.

Sopp og flått
Vi vet nesten ingenting om flåtten, hvor den bor, hva den spiser eller hvor mange det er av dem. Vi vet heller ikke hvordan vi kan bekjempe den. Men forskere er på sporet av en løsning – og den kan kanskje ligge i en sopp.

Populærvitenskapelig magasin fra NRK Trøndelag (2013)
Programledere: Eldrid Borgan og Per Olav Alvestad
Prosjektleder: Kirsti Moe
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, 414 28 800
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900