Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 25. september 2004 kl 21.55 Fakta på lørdag: Vinkrigen

Fransk drue under press

Storm i et vinglass? Nei, den franske drue er rystet og hardt krystet i konkurranse med et ekspansivt interkontinentalt marked.

Fra Sør-Frankrike like opp til det engelske kongeriket, fra Bordeaux og til Australias vinrike sørkyst, fra Falcon Crests Napa Valley og ned til Andesfjellenes åssider – hele veien dreier det seg om et gigantisk spill, en vinkrig som her skildres i en fransk dokumentar.

Etter et tiår der korkene har gått i taket for fransk vinproduksjon, går landets vinprodusenter nå på tå hev. Når vinindustrien får kalde føtter, er resultatet at utenrikshandelen med fransk vin rammes av en kraftig forkjølelse.

I noen år er de franske vinprodusentene møtt av en offensiv konkurranse på verdensmarkedet. Og de har forsøkt å svare. Konkurransen kommer fra Frankrikes tradisjonelle konkurrenter i det gamle Europa, land som Italia og Spania.

Den nye vin-verden
Men franske vinprodusenters frykt dreier seg også om "de nye verdens" produsenter av vin, land som USA, Australia, Ny-Zealand, Sør-Afrika, Chile og Argentina. Den interkontinentale vinkrigen retter seg inn mot alle faser av produksjon og omsetning: Fra vinstokk til glass, fra produksjonsmetoder til salgsframstøt.

Franske vinprodusenter opplever alt dette som en grotesk batalje, der økonomistyringen innen vinverdenen omdirigeres og der all vinkultur for alltid vil være forandret – ifølge den franske dokumentaren.

Fransk dokumentar (2004)
Originaltittel: Wine Wars/Tempête dans un verre de vin
Produsert av: Arnaud Hamelin – Sunset Presse
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar:Gunilla Gaarder , tlf. 23 04 93 64,
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57