Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 8. mai 2001 kl 18.35 Gjensyn med Brideshead

Gjensyn med Brideshead og Jeremy Irons

Jeremy Irons (bak) sammen med Anthony Andrews.
Jeremy Irons (bak) sammen med Anthony Andrews.
Den prisbelønte britiske serien ”Gjensyn med Brideshead” er et gjensyn med en av 1980-tallets beste og mest populære engelske tv-serier. For den unge, begavede skuespilleren Jeremy Irons ble rollen i denne serien et solid gjennombrudd. Serien skal gå daglig på NRK2.

Etter ”Gjensyn med Brideshead” kunne Jeremy Irons velge og vrake i filmroller (”Den franske løytnantens kvinne”, ”Danny og den store fasanjakten”, ”The Mission”, ”Von Bülow-mysteriet”, ”Åndenes hus” m.fl.). Det ble riktignok Sir Laurence Olivier som stakk av med den høyeste utmerkelsen i forbindelse med tv-serien. I 1982 fikk han en Emmy for rollen som den gamle adelsmann på godset Brideshead, Lord Marchmains. Men for Irons var gjennombruddet et faktum.

Årelangt vennskap
I løpet av sine år på college knytter den kunstinteresserte Charles Ryder (Jeremy Irons) et nært vennskap til en ung og eksentrisk adelsmann, Sebastian Flyte (Anthony Andrews), yngste sønn av Lord Marchmains. På Brideshead blir Charles også kjent med Sebastians familie, særlig søsteren Julia (Diana Quick), som han blir sterkt betatt av. Vi befinner oss i årene etter første verdenskrig, og deres vennskap skal komme til å strekke seg over mange år. Men noe gjør at de alle skiller lag…

Første episode
Kaptein Charles Ryders kompani blir forlagt til et gammelt gods under den andre verdenskrig, et gods som engang tilhørte den engelske landadelen. Charles Ryder oppdager at reisen også blir en forflytning til fortiden: Godset viser seg å være ingenting annet enn – Brideshead.

Kjente skuespillere
Forfatteren Evelyn Waughs beretning om en adelsfamilies fall i ”Gjensyn med Brideshead”
regnes som hans beste roman (”Brideshead revisited”, 1945). Foruten Jeremy Irons og Laurence Olivier dukker flere andre kjente skuespillere opp i løpet av de 13 episodene. Sir John Gielgud, Claire Bloom, Anthony Andrews, samt den franske skuespilleren Stephane Audran. Sistnevnte vil mange huske fra hovedrollen i ”Babettes gjestebud” – nå møter vi henne som den utenlandske elskerinnen til herren på Brideshead, Lord Marchmains.

Serien skal gå daglig mandag – torsdag, fram til 31. mai. Den blir også sendt i NRK1 f.o.m. 5. juni, da med en episode i uken.

Britisk serie i 13 deler
Originaltittel: Brideshead Revisited
Basert på en roman av Evelyn Waugh: Brideshead Revisited
Produksjon: Granada
I rollene: Jeremy Irons, Anthony Andrews, Diana Quick, Mona Washbourne og John Gielgud
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23.04 74 57

Bilde
Jeremy Irons (bak) kunne ta spranget fra skjermen til de store filmrollene etter ”Gjensyn med Brideshead” – her sammen med Anthony Andrews i en scene fra serien som nå gjenutsendes. (Foto: Granada)