Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. mai 2001 kl 22.30 Kunst nå: Scenekunst

Norsk dans i Vilnius

Jo Strømgren Kompani hadde premiere på danseforestillingen
Jo Strømgren Kompani hadde premiere på danseforestillingen "There" i Vilnius. Fra venstre: Jan-Ivar Lund, Torbjørn Harr, Espen Reboli Bjerke og Kyrre Texnæs. (Foto: Knut Bry)
I sesongens siste ”Kunst nå” tar Ninja Benneche oss med til Vilnius i Litauen for å overvære premieren på Jo Strømgrens danseforestilling ”There”. Vestens fordommer og misforståelser i forhold til det gamle Sovjet er rammen rundt forestillingen. Grenland Friteater forbereder et musikalsk teaterstykke basert på Georg Johannesens lyrikk og Guttorm Guttormsens musikk, og ”Kunst nå” har vært med på prøvene – i Spania.

Jo Strømgren hadde tenkt å søke russiskutdanning i det militære etter videregående, men kom i stedet inn på Balletthøgskolen. – Jeg har alltid vært opptatt av Sovjetunion og er en fanatisk kjøper av russisk musikk, utdyper Strømgren. Vi møter ham slentrende langs Vilnius’ gater før urpremieren på stykket ”There”. Han lurer på om folk kommer til å reise seg og gå under forestillingen.

”There er der ikke her,” sa han noen uker tidligere i Oslo – ”altså Øst-Europa, et gufs fra den kalde krigen, Sovjetunionen. Vi prøver å lage en forestilling som er mer eller mindre russisk, eller som vi kaller det sjøl ”en misforståelse av det russiske”.

Spiller på fordommer
Jo Strømgren har tatt utgangspunkt i alle sine – eller våre? – fordommer mot sovjetborgerne, håndplukket to dansere, Kyrre Texnæs og Jan-Ivar Lund, og to skuespillere, Torbjørn Harr og Espen Reboli Bjerke, pakket fire kasser med overraskende innhold og presenterer en ”vrangforestilling”.

På scenen står de fire kassene i trist mørke, konturene blir tydeligere i blågrønt lys og Jan-Ivar Lund og Espen Reboli Bjerke trer frem fra sine silhuetter. Det er helt stille. Jan-Ivar skjærer ansikt og lyden som kommer ut av ham sier meg at det er som noe sitter fast, noe som må ut. Espen står litt brydd bak, men han tar det rolig – som om han er vant til det.

På vaskeseddelen står det ”THERE finner sted i en øde og isolert sone mellom øst og vest hvor fire dissidenter har strandet etter en eksodus fra det tideligere Sovjet”.

Innenfor denne rammen boltrer Jo Strømgren Kompani seg i aggresjon, latterliggjøring, pompøsitet, melankoli, frykt, lengsel, paranoia – av og til i dialoger på gibbrish, av og til i dans til musikk som gjør at Volga tar veien gjennom tårekanalene.

Jo Strømgrens danseforestilling ”There” spilles for første gang i Norge under Nationaltheatrets Samtidsfestival 31. august 2001. Senere skal den vises flere steder i landet.

Om magasinet
”Kunst nå” er NRKs nye ukentlige kulturmagasin for bildekunst, litteratur og scenekunst. Ambisjonen er å lage et spennende, underholdende og annerledes kulturprogram som presenterer sider av kunsten som ikke kommer fram i andre medier.

Ukentlig kulturmagasin fra Kulturavdelingen
Redaksjonsleder: Bjørn Hulleberg
Prosjektleder: Bjørn Engvik
Regi: Ninja Benneche
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41

Bilder
1. Jo Strømgren Kompani hadde premiere på danseforestillingen ”There” i Vilnius. Fra venstre: Jan-Ivar Lund, Torbjørn Harr, Espen Reboli Bjerke og Kyrre Texnæs. (Foto: Knut Bry)

2. Jan-Ivar Lund løftes til vært av resten av ensemblet bak danseforestillingen ”There”. (Foto: Knut Bry)

3. Ninja Benneche lar oss i ”Kunst nå” i kveld blant annet få oppleve norsk dans i Vilnius. (NRK-foto: Ole Kaland)