Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 22. desember 2005 kl 19.30 Schrödingers katt: Kan fisk gjøre barna gløggere?

Gjør fisk barnet smart?

Kan fet fisk gjøre oss mer intelligente? (Foto: NRK)
Kan fet fisk gjøre oss mer intelligente? (Foto: NRK)
Omega-3 er en fettsyre vi finner blant annet i fisk. Har dette stoffet noen effekt på autisme, ordblindhet, multippel sklerose og IQ?

Forskeren Hugh Sinclair ble sparket fra universitetet i Oxford da han for ca 60 år siden hevdet at Omega-3 kunne forhindre hjertelidelser. Han hadde studert eskimoenes levesett og registrert at de ikke fikk samme kostholdssykdommer som andre til tross for at de spiste mye fett. Fettet inuittene spiste kom fra fisk og sel som inneholder store mengder av omega-3.

30 år senere fant nye forskere ut at fettsyren er en viktig komponent i hjernen vår, og at økte mengder Omega-3 kan minske faren for depresjoner. Mer i kveldens "Katta".


Om Schrödingers katt
Det populærvitenskapelige programmet ledes av Eivind Grimsby Haarr.

Redaksjonen i Schrödingers katt har vunnet flere priser for sin formidling av nyheter fra forskning og vitenskap.

Bearbeidet fra BBC Horizon av Program riks, Tyholt
Programleder: Eivind Grimsby Haarr
Prosjektleder: Eiliv Flakne
Presse: Erik Bull , tlf 73881661/99599760
Vises i også Nett-TV (kun direkte)