Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 29. oktober 2005 kl 22.15 Fakta på lørdag: Kunsten å oppdra en isbjørn

Menneskelig isbjørn-oppdragelse

Den nyfødte isbjørnbinna Peace og hennes japanske dyrevokter Atsuhiro. (Foto: NHK)
Den nyfødte isbjørnbinna Peace og hennes japanske dyrevokter Atsuhiro. (Foto: NHK)
Da Peace kom til verden 2. desember 1999 i Tobe zoologiske have i Japan, ble hun avvist av moren. Så Atsuhiro Takahichi ble hennes oppdrager og vokter fra dag en. Da veide hun 15 kilo, og i den japanske dokumentaren følger vi Peaces fram til hennes femårsdag 300 kilo senere.

For Peaces mannlige vokter Atsuhiro er isbjørnen et familiemedlem. Dokumentaren åpner og slutter med feiringen av Peaces femårsdag, der det vanket iskake dekorert med fem rosa lys.

Den første tiden tok Atushiro isbjørnungen med hjem hver eneste dag og så til henne 24 timer i døgnet. Vinduene i huset fikk stå på vidt gap, og Atushiro bysset den lille binna i søvn hver kveld. Vi får høre den typiske purringen, en lyd isbjørnunger gir fra seg når de er trygge og fornøyde, akkurat slik kattunger gjør.

Øyets signal
Men mest av alt, får vi vite, signaliserer Peace med øynene. I dem kan Atushiro lese hvordan Peace har det. Rolige øyne betyr at Peace har det bra.

To år gammel er Peace like høy som sin venn og vokter når hun står på to. Hun veier da 114 kilo, og i dokumentaren følger vi henne videre framover i livet.

Japansk dokumentar (2005)
Originaltittel: Peace - Handraised Polar Bear
Produsert av: NHK (Japanese Broadcasting Corporation)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57