Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. mars 2001 kl 21.30 Edderkoppen

Edderkoppen (t)


NRK1 søndag 11. mars kl 21.30
Edderkoppen (6:6)

Jakten på Zemich

Vi er kommet til veis ende i den danske spenningsserien \"Edderkoppen\". Endelig ser Bjarne ut til å ha målet innen rekkevidde - å avsløre hvem som er den egentlige Edderkoppen, den mystiske føreren for hele Københavns forbryternett. Likevel tårner problemene seg opp hver gang han tror han står foran det endelige gjennombruddet.

En mystisk mann som blir kalt Zemich, ser ut til å være identisk med Edderkoppen. Men hver gang Bjarne har avtalt et møte med en person som han tror kan være Zemich, har vedkommende vært død før han kom så langt.

Som vi så i forrige episode, var Bjarne sist overbevist om at kontorsjef Davidsen var mannen. Men da han kom hjem til ham, ble han møtt av et sjokkerende syn - både herr og fru Davidsen lå døde i leiligheten.

Nå ransaker Bjarne hukommelsen sin for å finne ut av sammenhengene i saken. Det aner ham at et fotografi som hang i leiligheten til Davidsen, kan være en nøkkel til sannheten. Dessuten har han mottatt en anonym postforsendelse med et bilde av Zemichs motstandsgruppe fra frigjøringsdagene. Bjarne kjenner igjen alle på bildet, samtlige sitter nå enten i fengsel eller er likvidert. Men det ser ut som det er revet bort en person i venstre kant av bildet. Kan den manglende personen være Zemich selv?

Om serien
\"Edderkoppen\" er en av dansk fjernsyns største suksesser de senere årene. Serien er en beretning om korrupsjon, svartebørshandel og kjærlighet i København rundt 1949, en tid da gangsterveldet herjet i hovedstaden.

Med produksjonskostnader på 120 000 danske kroner per minutt er \"Edderkoppen\" den største satsingen i dansk tv-historie etter \"Bryggeren\", og den ble overstrømmende mottatt av både seere og kritikere. Serien byr på nerveslitende og til tider hardtslående spenning, høyt tempo og gnistrende skuespill i både store og små roller.

I sentrum for handlingen står en ung journalist som kommer på sporet av mafialignende tilstander i Danmark og starter et skred av avsløringer. Opphavsmennene understreker at historien og rollefigurene er oppdiktet, selv om handlingen delvis er inspirert av historiske begivenheter og personer.

Ferske og erfarne skuespillere
\"Edderkoppen\" byr på en spennende blanding av nye, unge talenter og noen av Danmarks mest anerkjente skuespillere. Den 27-årige svenskfødte skuespilleren Jakob Cedergren fikk sitt store gjennombrudd i rollen som Bjarne Madsen. Det samme fikk Stine Stengade i rollen som Lisbeth Gordan, mens Lars Mikkelsen, som spiller Bjarnes bror Ole, har hatt en rekke roller både på teater og film tidligere.

Bjarnes journalistkollega Vissing spilles av veteranen Bent Mejding, som har medvirket i utallige danske publikumstreffere opp gjennom årene, fra \"Matador\" til \"Taxi\". I andre roller ser vi Lars Bom (kjent fra hovedrollen i \"Samsø\"), Birthe Neumann, Bjarne Henriksen, Louise Mieritz, Flemming Enevold, Peter Steen og mange andre.

NRK1 søndag kl 21.30

Dansk kriminalserie (2000)
Produksjon: DR TV-drama i samarbeid med Metronome Productions og SVT Drama Malmö
Regi: Ole Christian Madsen
Manus: Lars Kjeldgaard
I rollene bl.a.:
Bjarne Madsen: Jakob Cedergren
Lisbeth Gordan: Stine Stengade
Ole Madsen: Lars Mikkelsen
H.C. Vissing: Bent Mejding
Arthur: Lars Bom
Vera Madsen: Birthe Neumann
Sven Aage Hjalmar: Bjarne Henriksen
Eva Lund: Louise Mieritz
Georg Vanbjerg: Flemming Enevold
Ingvar Gordan: Peter Steen
Hjemmeside: http://www.dr.dk/edderkoppen/
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

Bilder (to motiver)
Bjarne (Jakob Cedergren) nærmer seg veis ende i jakten på Edderkoppen. (DR- foto)