Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 27. desember 2006 kl 21.45 Niern: Rød rettferdighet

Tiltalt for mord i Kina

Rød rettferdighet: Amerikaneren Jack Moore (Richard Gere) treffer den kinesiske modellen  Hong Ling (Jessey Meng) – et møte som får skjebnesvangre følger. (Foto: MGM)
Rød rettferdighet: Amerikaneren Jack Moore (Richard Gere) treffer den kinesiske modellen Hong Ling (Jessey Meng) – et møte som får skjebnesvangre følger. (Foto: MGM)
Jack Moore er i Kina for å forhandle fram en avtale for et amerikansk tv-satellittselskap. Etter en natt på byen havner han i seng med en kinesisk skjønnhet. Morgenen etter blir han vekket av kinesisk politi. Kvinnen han var sammen med er drept, og alt tyder på at Moore er morderen.

En gjennomsnittlig rettssak i Kina tar fire timer, og i 99 prosent av tilfellene blir tiltalte funnet skyldig. Straffen for drap er døden, den dømte blir skutt i løpet av én uke og regningen for kulen sendes familien. Moore må kjempe mot et rettssystem han ikke forstår, og får ingen støtte fra sine amerikanske forretningsforbindelser.

Moore får tildelt advokaten Shen Yuelin som umiddelbart erkjenner ham skyldig, slik at han ikke blir dømt til døden. Moore på sin side nekter å tilstå et drap han ikke har begått. Ved hjelp av sin forsvarer, som gradvis får sympati for ham, forsøker han å finne ut hvem som drepte kvinnen og hvorfor. Men rekker de det før familien hans får en kuleregning i posten?

Moore og Shen Yuelin avdekker etter hvert et komplott fra kinesiske myndigheter for å hindre at Moore og det amerikanske satellittselskapet etablerer seg i Kina.

Om filmen
"Rød rettferdighet" ble forbudt i Kina. Filmen retter krass kritikk mot landets inhumane rettssystem, og valget av Richard Gere til å spille hovedrollen var neppe tilfeldig. Gere har åpent gått ut og kritisert de politiske og humanitære forholdene i Kina.

Amerikansk drama (1997)
Originaltittel: "Red Corner"
Med Richard Gere (Jack Moore), Bai Ling (Shen Yuelin), Bradley Whitford (Bon Ghery), Byron Mann (Lin Dan) og Peter Donat (David McAndrews)
Regi: Jon Avnet
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78