Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 5. januar 2012 kl 22.30 Reinsdyr, gull og julenissen

Fra Alta til Alaska – myten om Rudolf


I 1898 samlet det seg en gruppe med norske pionerer i Alta, og sammen dro de til Alaska med dampskipet Manitoban. Her skulle de redde gullgravere fra sultedøden og gi eskimoene et nytt levebrød.

Ved Nome fant de gull, og mange av dem ble millionærer. En av pionerene reddet byen fra en difteriepidemi. Det årlige hundeløpet Iditarod er arrangert til minne om denne nordmannen. Det største minnet om Manitoban-ekspedisjonen lever imidlertid i den amerikanske julenissemyten om Santa Claus og reinsdyret Rudolf.

Roy Andersen har skrevet den Bragepris-nominerte boka "Redningsmenn og lykkejegere – norske pionerer i Alaska", der han forteller om bakgrunnen for ekspedisjonen og hvordan det skulle gå med pionerene som dro fra hus og hjem for å hjelpe andre. Denne serien er basert på boka, og forfatteren selv har laget manus.

Første del
Dampskipet Manitoban tok fatt på ferden fra Alta til Alaska vinteren 1898 med 113 samer, kvener, nordmenn og hele fem hundre reinsdyr om bord. De hadde fått i oppdrag fra den amerikanske kongressen å redde gullgravere i Yukon fra sultedøden. De skulle også lære eskimoene ved Beringstredet hvordan de skulle drive med tamrein.

Norsk dokumentarserie i fire deler (2010)
Regi: Steinar Hybertsen
Produksjon: Shybert Productions
Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske, tlf: 41 50 67 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no tlf: 815 65 900