Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. desember 2002 kl 21.15 Presidenten

Bartlet på krigsstien

President Jed Bartlet (Martin Sheen) må takle problemer i Colombia i kveldens episode. (Foto: Warner bros.)
President Jed Bartlet (Martin Sheen) må takle problemer i Colombia i kveldens episode. (Foto: Warner bros.)
Narkotika-spanere blir tatt til fange i Colombia og president Bartlet gir ordre til spesialstyrkene om å gå inn og redde dem.

Krigsfaren er overhengende etter at ni amerikanske narkotikaetterforskere blir kidnappet i Colombia. Kidnapperne krever at en fremstående narkotikahai skal bli løslatt fra fengsel før de vil gi slipp på amerikanerne. President Jed Bartlet nøler ikke lenge før han beordrer sine spesialstyrker om å gå inn i Colombia.

Feilslått aksjon
Basert på informasjon fra etteretningsenheten stormer militærstyrkene en leir de tror huser kidnapperne og de amerikanske agentene. Men leiren er forlatt. En av de to amerikanske angrepshelikopterne blir skutt ned og mannskapet omkommer.

Støtte hos kona
Presidenten er knust og rasende over tapet av soldatene og søker trøst hos kona Abbey. Hun er fortsatt sint og redd fordi hun mistenker at ektemannen vil søke gjenvalg. Nå må Bartlet forme en plan der han får narkotikaspanerne trygt hjem til USA – uten at det ser ut som at han har gitt etter for kidnappernes krav.

Kjærlighetsforviklinger
Presidentens visestabssjef Josh Lyman jobber nært med Joey Lucas, som er ekspert på meningsmålinger. Assistenten hans, Donna, presser på for at Josh skal be ut Joey på et stevnemøte. Men den kloke Joey forstår at Donna muligens har vikarierende motiver – det kan være hun vil forsøke å skjule at hun selv nærer varme følelser for sjefen sin…

Om serien
I ”Presidenten” følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det ”hemmelige” spillet i amerikansk politikk.

President Josiah ”Jed” Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dulé Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41