Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 3. november 2001 kl 22.35 Presidenten

Duell på toppnivå

Pressetalskvinne C.J. (Allison Janney) prøver å hindre at pressen skriver om sammenstøtet mellom presidenten og hans nestkommanderende.
Pressetalskvinne C.J. (Allison Janney) prøver å hindre at pressen skriver om sammenstøtet mellom presidenten og hans nestkommanderende.
Konflikten mellom president Bartlet og hans visepresident Hoynes topper seg i kveldens episode. Midt under et regjeringsmøte tørner de to sammen, og Hoynes får en skikkelig skrape av presidenten.

Enda verre blir saken når det viser seg at episoden har lekket ut til pressen. Det er den brysomme reporteren Danny som har fått nyss om sammenstøtet, og han er fast bestemt på å følge opp saken. Pressetalskvinne C.J. får oppgaven med å forsøke å stoppe ham, noe hun opplever som ekstra ubehagelig fordi Danny stadig prøver å overtale henne til å si ja til et stevnemøte. Samtidig vil hun gjerne få journalisten til å røpe hvem som har sladret.

I kveldens episode jobber dessuten staben for å få gjennom en ny banklov i kongressen. Det viser seg at noen av representantene stiller betingelser som presidenten umulig kan godta.

Stabssjef Leo er svært lite begeistret når hans egenrådige datter Mallory avtaler et stevnemøte med sjarmøren Sam. Ettersom han er Sams øverste overordnede, har han alle muligheter til å stikke kjepper i hjulene - noe han heller ikke nøler med å benytte seg av.

Om serien
"Presidenten" (The West Wing) vant hele ni priser under Emmy-utdelingen i september i fjor, og ble dermed den mestvinnende produksjonen i prisens historie. Serien hadde premiere i USA høst 1999 og er blitt en braksuksess både blant kritikerne og publikum i hjemlandet.

I "Presidenten" følger vi presidenten (Martin Sheen) og hans lojale stab i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm - bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er presidentens nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Han har ingen overdreven respekt for presidenten, men forsvarer ham i utad i ett og alt.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford), en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid skaper han ofte høye bølger med sine sterke meninger.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun arbeider for kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff), som er en uformell fyr med en kynisk sans for humor.

Sam Seaborn (Rob Lowe), Tobys nestkommanderende, har to interesser: Politikk og kvinner. Han utformer med letthet engasjerte erklæringer og taler for presidenten, men detaljene er ikke hans sterke side.

Mandy Hampton (Moira Kelly) er nettopp blitt ansatt som markedssjef. Hun er en meget begavet politisk rådgiver med tusen jern i ilden og snakketøyet på høygir. Hun og Josh har tidligere hatt et forhold.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51

Bilde
Pressetalskvinne C.J. (Allison Janney) prøver å hindre at pressen skriver om sammenstøtet mellom presidenten og hans nestkommanderende.