Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. juli 2002 kl 22.00 V30: Gull og grønne drømmer

Gull og grønne drømmer

Inne i skogen står huset hans. Det er åttekantet og arkitekttegnet. Laget av halm og med tak av torv, oppvarmet av solenergi. Roy ser det for seg. Han trenger ikke en gang lukke øynene for å forestille seg hvordan livet i den økologiske landsbyen vil bli. Der, i den tette granskogen, skal han bo. Der skal huset hans en gang stå. Der skal han leve et helt annet liv.

Roy Halvorsen er ikke alene om denne drømmen. Han er et av 100 medlemmer i "Kilden Økosamfunn", som sammen planlegger å bygge flere økologiske landsbyer rundt i Norge. Der ønsker de å bo og leve i et økologisk fellesskap. Maten skal dyrkes uten sprøytemidler og uten at jorden utarmes. Dyreholdet skal drives etisk, husene tegnes av GAIA-arkitekter, og den aller nyeste miljøvennlige teknologien skal tas i bruk for å rense vann og avløp og skaffe fornybar energi.

Øyvind Solum startet "Kilden" sammen med Gry Aksnes for drøyt tre år siden.

-Vi kom til et punkt hvor vi fant ut at vi ikke lenger kunne sitte stille og se på at jorda blir ødelagt av oss mennesker. Det må finnes en annen måte å leve på! Rundt i verden finnes det hundrevis av økologiske landsbyer.

Øyvind er ikke i tvil om at disse landsbyene vil være framtidens måte å leve på. Han brenner så sterkt for sine visjoner at han og familien har flyttet til Nesodden for å komme nærmere en av tomtene hvor "Kilden" ønsker å bygge sine landsbydrømmer.

Men hvordan skal drømmene realiseres? Hvor langt er det fra visjon til virkelighet? Hva er gull? Og hvor modent er Norge for grønne drømmer?

NRK Fakta
Egenprodusert dokumentar
Programansvarlig: Hege Michelsen
Prosjektleder: Chris Amble, 23 04 73 54
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10
Sendt 10.10.2001