Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. november 2005 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Møte med Store Strandåtind

Heidi Mathisen hadde dårlige odds for å nå toppen av Store Strandåtind på Kjerringøy – men klarte det (Foto: Arvid Larsen)
Heidi Mathisen hadde dårlige odds for å nå toppen av Store Strandåtind på Kjerringøy – men klarte det (Foto: Arvid Larsen)
For knapt 100 år siden klarte de første europeiske klatrepionerene å erobre det beryktede fjellet Store Strandåtind på Kjerringøy i Nordland. Den dramatiske historien gjorde et sterkt inntrykk på Heidi Mathisen, som ville ta den samme utfordringen. Vi følger henne på den krevende og naturskjønne turen mot toppen, sammen med to fjellklatrere. Programleder Monika Blikås følger med så godt hun kan.

Store Strandåtind er viden kjent for sin lange og skarpe egg, og for den fantastiske utsikten mot Vestfjorden og Lofoten. Fjellet ruver 863 meter over havet, og ble første gang besteget i 1912 av tre norske fjellklatrere. Gruppen ble ledet av den aldrende klatrelegenden William Slingsby og Ferdinand Schjelderup, som beskrev møtet med Strandåtinden i Turistforeningens årbok fra 1913. Ferden deres mot toppen går som en rød tråd gjennom programmet, flettet sammen med Heidis tur.

Tøff utfordring
Strandåtinden er krevende selv for erfarne fjellklatrere. Utfordringen for Heidi, som har trent hardt for å komme seg på beina igjen etter sykdom, var desto større. En ting var å mestre turen fysisk, noe annet å overvinne de psykiske sperrene mot et slikt vågalt prosjekt. Heidi tok utfordringen – og la seg i hardtrening. Sammen med to venner fra klatremiljøet la hun til slutt ut på den lange og til tider farlige turen mot toppen. Med var også fotografen Arvid Larsen, som filmet hele turen.

Populært med klatring
Vårt fjellrike land inspirerer mange til å begynne med klatring, og de siste årene har det vært en voldsom interesse for denne fritidsaktiviteten. I Bergen har det vokst fram et stort klatremiljø, og nylig ble 16 år gamle Magnus Midtbø verdensmester i klatring under junior-VM i Beijing. I kveldens program blir det også et kort møte med Magnus, som forteller litt om klatringens gleder og utfordringer. Programleder Monika Blikås henger bokstavelig talt i stroppen når Magnus viser hvordan det skal klatres.

Egenprodusert naturdokumentar fra Program riks, Hordaland
Programleder: Monika Blikås, tlf: 47 81 73 96
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV