Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 31. mai 2003 kl 22.25 Fakta på lørdag: Til topps på Mount Everest

Everest beseiret 29. mai 1953

Newzealenderen Edmund Hillary og den nepalske sherpaen Tenzing Norgay var de første til å sette fot på verdens høyeste punkt, Mount Everest, 8 848 m.o.h., den 29. mai for femti år siden.

BBC-dokumentaren "Til topps på Mount Everest" markerer 50-årsjubileet for bedriften og inneholder sjeldne arkivopptak. Enkelte av ekspedisjonsmedlemmene lever ennå og bidrar med førstehånds inntrykk fra den historiske begivenheten.

Nepal-kontakten
Tidligere i det forrige århundret hadde flere ekspedisjoner mislykkes i nå toppen av Mount Everest. Men så endelig, etter Kinas invasjon av Tibet i 1950, åpnet det lille og lukkede kongedømmet Nepal sine grenser mot vest, av frykt for ettervirkningene av Tibet-invasjonen.

For fjellklatrere fra hele verden åpnet dette for en ny og uprøvd rute til toppen av det gjenstridige fjellet. I 1951 sender det britiske teamet en rekognoseringsgruppe ledet av klatreren Eric Shipton, og en endelig rute til toppen blir fastlagt.

Nå oppildnes det britiske teamet av at et sveitisk team blir gitt tillatelse av Nepal til å starte klatreekspedisjoner i 1952. Sveitserne legger sin rute over den ille beryktede isveggen Khumbu. Utrolig nok kommer to av ekspedisjonens medlemmer nesten til topps. Drøyt hundre meter fra toppen må de gi opp. Den ene mannens navn skulle løpe verden rundt året etter: Tenzing Norgay, nepalsk sherpa.

Forsyningsgeni
I 1953 er britene på plass. De har byttet ut den erfarne klatreren og ekspedisjonslederen Shipton med John Hunt fra den engelske armé. Hunt er ingen klatrer, men han er en planlegger av rang og ikke minst en forsyningsekspert. Hans spesialområde er krigføring i fjellendt terreng.

På det tredje…
I et forsøk den 26. mai 1953 kommer britene enda nærmere enn det sveitsiske teamet gjorde året før. I tredje forsøk 29. mai legger Edmund Hillary og Tenzing Norgay i vei. Klokken 11.30 står de på toppen av Mount Everest. De blir der i 15 minutter, tar bilder av det fantastiske fjellandskapet og spiser mintkake.

Som rettroende buddhist ofrer orgay et lite stykke kake før de to går ned igjen.

Innkjøpt program fra BBC Worldwide
Originaltittel: The Race for Everest
Produksjon: BBC/ZDF co-production
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57