Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 17. oktober 2003 kl 20.05 Fakta på lørdag: Vinnerloddet

Bare en liten løgn…

Howard og Kathy Walmsley  var ikke som andre lottomillionærer – de hadde nemlig ikke vunnet et eneste øre…
Howard og Kathy Walmsley var ikke som andre lottomillionærer – de hadde nemlig ikke vunnet et eneste øre…
Tenk deg at du vant 8,9 millioner pund i lotto. Hva ville du gjort? Holdt en heidundrende fest? Invitert familie og venner på ferie? Kjøpt et hus med svømmebasseng? Kjøpt flere biler? Howard Walmsley, en maler og dekoratør fra Doncaster i England, gjorde alt dette. Problemet var at han ikke hadde vunnet et eneste øre.

"Vinnerloddet" er den uvanlige historien om hvordan Howard i et halvt år lurte sin kone, sin familie og sine venner til å tro at han hadde vunnet i lotto. Det startet med at han serverte kona Kathy en uskyldig, liten løgn. Hun hadde lyst på et par nye sko. Howard ville lappe på det frynsede ekteskapet, og sa at hun skulle kjøpe dem. Da Kathy spurte hvordan de skulle betale dem – de hadde allerede stor gjeld – mumlet Howard at han hadde vunnet litt i lotto.

Lurte alle
Fra den dagen fortsatte den lille løgnen å vokse. I kveldens dokumentar står Howard fram på fjernsyn for første gang, og forteller om løgnen som til slutt felte ham og ga ham tre år i fengsel for bedrageri. Kathy, som også falt for ektemannens løgnhistorie, forteller hvorfor hun fortsatte å støtte ham.

- Hun hadde fått nok, og ville skilles, forteller Howard. Det var da jeg fikk ideen til å fortelle at jeg hadde vunnet i lotto. Det ville stoppe kreditorene og andre som ringte og plaget oss. I flere måneder nektet Howard å fortelle Kathy hvor mye han hadde vunnet, men ryktene gikk blant venner, familie og naboer om at han hadde tatt storgevinsten. – Jeg fikk mer oppmerksomhet fra folk som lottomillionær. Det virket som om de ville være sammen med meg hele tiden, sier Howard.

Champagne til alle
Han måtte låne penger for å betale løgnen, og inviterte Kathy på deres første ferie til Kanariøyene. Han spanderte også middager og champagne på andre turister. Men tilbake i Doncaster fortsatte regningene å komme. Kathy begynte å ane uråd, og tok noen telefoner for å sjekke. Det viste seg at den uken Howard påsto å ha vunnet, var jackpot’en den svimlende sum av 8, 9 millioner pund. Howard hadde aldri før nevnt noen sum, men da han ble konfrontert med beløpet, bekreftet han det øyeblikkelig.

Nå var det bare én ting å gjøre: Howard måtte fram med håndfaste bevis på sin nyvunne rikdom. Han bestilte luksusbiler og kjøpte et hus fra 1700-tallet som han pusset opp for en halv million. I virkeligheten hadde han stor gjeld, og spilte lotto for rundt 700 kroner i uken, i håp om at løgnen skulle bli til virkelighet. Falske bankremisser og flytting av liksom-millionene holdt Howard gående en tid. Men en dag kom politiet.


Britisk produksjon
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Kontakt Innkjøpsredaksjonen: Gunilla Gaarder, tlf: 23 04 83 64