Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. mars 2006 kl 20.45 Typisk norsk

Varer ærlighet lengst?

Petter Schjerven er programleder for Typisk norsk (Foto: Ole Kaland, NRK)
Petter Schjerven er programleder for Typisk norsk (Foto: Ole Kaland, NRK)
I kveldens utgave av Typisk norsk utforsker Petter Schjerven sannheten om løgnen. For hvor mye sannhet er det egentlig i ordtaket "ærlighet varer lengst"? Ikke mye, hvis vi skal tro forskerne. Vi lyger opptil flere ganger om dagen, og hadde i grunnen klart oss ganske dårlig uten løgnen.

I kveld får vi også servert de 10 beste løgnhistoriene til forsikringsselskaper. Og for å finne ut hvem som er best til å avsløre en løgn, spør programleder Petter Schjerven Norges beste politietterforsker og en tilfeldig valgt kvinne. Hvem kommer nærmest sannheten?

Politisk retorikk
I undersøkelser om hvilke yrkesgrupper vi har tillit til, kommer politikerne alltid dårlig ut. Helt ned på bunnen sammen med bilselgere, telefonselgere og journalister. Hvorfor er det slik?

Politikere har 35 forskjellige teknikker å vri seg unna vanskelige spørsmål på. Det viser undersøkelser fra Storbritannia. Norske politikere avslører sine teknikker i Typisk norsk.

Og Petter Schjerven tester hvordan det hadde gått om man brukte de samme teknikkene i hverdagslivet. Kan man unnslippe anklager om utroskap bare ved å begynne å snakke om noe annet når man blir konfrontert med det?

Ukens gjest er filmregissør Margreth Olin.

Om serien
Språk er kultur. Språk er kommunikasjon. Språk er identitet. Språk er viktig. Til og med norsk er viktig. Men hva er egentlig typisk norsk? I de forrige rundene av programserien ble ikke svaret gitt, så det er altså god grunn til å lage en serie nye programmer om det norske språket. I kjent stil vil derfor Petter Schjerven lose oss gjennom faste poster som ukens gjest, ukens liste og ukens uttrykk.

Norsk underholdningsserie 2006
Produsert av: Rubicontv
Programleder: Petter Schjerven
PPressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,
LENKER
  • Les mer: