Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. november 2006 kl 23.15 Utsyn: Å leve med aids

Aids på gulvplanet

Å leve med aids: Arbeidsforholdene på dette
Å leve med aids: Arbeidsforholdene på dette "aids-sykehuset" i Zambia er horrible – gummihansker er en luksus og likene blir svøpt i kledet fra tidligere døde. (Foto: SWPictures)
Zambieren Sorious Samura arbeider på gulvplanet i et sykehus der størsteparten av pasientene er hiv-positive. Døden er en påtrengende del av hverdagen, og Samura beskriver jobben som å tjenestegjøre i en krigssone.

Sykehusportøren Samura viser til elendige arbeidsforhold. Blant annet. er gummihansker en luksus, og ofte må han svøpe likene i blodflekkete kleder fra tidligere døde. Den britiske dokumentaren avdekker en side av aids-epidemien vi gjerne gjemmer vekk. Med store bokstaver forteller den hvordan Afrikas utbredte fattigdom og de svært uensartede kulturformene sammenholdt med en ditto seksualitet svekker kampen mot aids på dette kontinentet.

Ikke vernet område
Videre blir vi kjent med typer som Joshua og Lawson, to unge menn som fortsetter å ha ubeskyttet sex til tross for at de har testet positivt på hiv. Nancy og Precious er to foreldreløse barn som lever fra dag til dag i et ikke vernet område på jorden der de tilbyr sex "hud mot hud" – det er godt betalt og det løser pengeproblemene deres for en kort tid.

Samura møter også en heltinne. Hun heter Bitonda, og bare 16 år gammel sørger hun for sin døende 14 år gamle bror, en kusine som har mistet sine foreldre i aids – samt sin egen unge.

Vi følger med Samura i løpet av en måned på sykehuset. Han konkluderer med at i Afrika kan kampen mot aids bare vinnes om man først takler fattigdommen, uvitenheten og de normløse afrikanske holdningene til sex.

Britisk dokumentar (2005)
Originaltittel: Living with AIDS
Produsert av: SWPictures
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no