Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. januar 2011 kl 19.45 Ikke gjør dette hjemme

Hvorfor ikke?


Mange har lært sine første finske gloser ved å lese advarselen på varmeovnen på do. Ei saa peittää – må ikke tildekkes. Hvorfor ikke? Programlederne Alvestad og Nilson setter et kritisk, vitenskaplig søkelys på advarslene som omgir oss.

På hermetikkboksene står det ingenting om hva som skjer dersom du setter boksen rett på ovnen uten å åpne den først. Det burde det definitivt ha gjort, viser eksperimentene fra Hommelvik.

På hermetikkboksene står det ingenting om hva som skjer dersom du setter boksen rett på ovnen uten å åpne den først. Det burde det definitivt ha gjort, viser eksperimentene fra Hommelvik.

At zalo kan lage mye skum, er noe de fleste av oss har erfart. Og hvis man har gått tom for pulver til oppvaskmaskinen, har nok noen og enhver vært frista til å ta en dråpe zalo istedenfor. Det er slikt man bare gjør en gang, og hva som skjer når man oppskalerer fra en dråpe til to fulle flasker, det finner du ut i løpet av dette programmet. Her får du også se at det å lage sin egen sprit ikke bare er ulovlig, men først og fremst svært farlig. Dersom kjølinga til apparatet svikter, er konklusjonen grei: IKKE gjør dette hjemme!

Om serien
2011 er kjemiens år, noe NRKs vitenskapsavdeling på Tyholt feirer med en ny serie. Serien vil vise de "kjedelige" fagene, fysikk og kjemi, på en helt ny og morsom måte. Programlederne Per Olav Alvestad og Rune Nilson gjør alt det du IKKE må gjøre hjemme.

Seriens navn er nettopp "Ikke gjør dette hjemme", og når man ser alle de halsbrekkende forsøkene programlederne utfører, så er det lett å forstå advarselen. De fyrer opp fyrverkeri i stua, de tester hva som skjer når man tørrkoker et hjemmebrentapparat, og de lager til og med bomber! I perioder går det skikkelig galt…


NRK Tyholt
Egenprodusert dokumentarprogram 2011
Prosjektleder: Njord Røv
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , 23 04 98 41 / 909 55 364
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no