Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 15. juni 1999 kl 20.35 Folkets århundre: Det røde flagget

Folkets århundre: Det røde flagget (ttv


NRK2 tirsdag 15. juni kl 20.35
Folkets århundre (3:26) Det røde flagget

Kommunistenes oppmarsj

I BBCs storslagne serie om vårt århundre er vi kommet til revolusjonsåret 1917. Bolsjevikene i Russland lover folket en ny frihet under det røde flagget. Kommunistenes ideer fenget som ild i meget tørt gress, men igjen kostet det mye blod.
Kommunistenes sosiale eksperimenter ble sett på med frykt i de vestlige demokratier. Ikke minst fordi Lenin, og etter hvert Stalin, arbeidet for en verdensrevolusjon: Arbeidere i alle land, foren dere!
Men i det tungrodde og terroriserte Sovjetunionen kunne man snart ane sprekk dannelser i det kommunistiske fundament.
I kveldens program får vi blant annet se opptak fra stormen på Vinterpalasset i St. Petersburg, vi blir vitne til den etterfølgende borgerkrigen og helt frem til den tyske innmarsjen.

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i, en av BBCs mest påkostede dokumentarer gjennom tidene. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.
Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert.
En meget lang rekke av innflytelsesrike mennesker er intervjuet om historiske hendelser. BBC har brukt fire år på produksjonen. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. Det må heller ikke underslås at BBC har hatt mye god produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.
De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.

NRK2 tirsdag kl 20.35
Tidligere sendt NRK1 3.1.98

Bilde (via Scanpix/Internett)
Fotografert like bak Lenin står intervjuobjektet Alexander Briansky, født 1882 og deltaker i stormen på Vinterpalasset. - Jeg trodde Russland skulle gi oss den store friheten!

Boris Yefimov var offisiell tegner ved Bukharins rettssak i 1938. - Det var som om en fryktinngytende gud lå bak og styrte hele prosessen. Vi måtte bare adlyde.


Norske kommentarer: Ole Chr. Lagesen
Originaltittel: People\'s Century
Pressekontakt: Gunilla Gaarder,Dokumentar- og innkjøpsred., tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Anna- Marie Normann, tlf. 23 04 78 53