Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. august 2002 kl 18.30 Hele verden synger

Harling i Harare

Presten, sangeren og salmedikteren Per Harling møter gatebarn i Harare. (Foto: Leif Gustavsson, SVT)
Presten, sangeren og salmedikteren Per Harling møter gatebarn i Harare. (Foto: Leif Gustavsson, SVT)
Hele verden er den svenske presten Per Harlings nedslagsfelt i serien ”Hele verden synger”. I søndagskveldens program fra Zimbawe kan vi bl.a. oppleve sangen til gatebarna i Harare.

Zimbabwe er ifølge Per Harling et uimotståelig vakkert land, men også et land med mange presserende problemer. Over halvparten av millionbyen Harares innbyggere er hiv-smittet, og flere millioner zimbabwere ellers i landet er bærere av smitten. En hel generasjon zimbabwere står nå i fare for å dø ut. I sendingen møter Per Harling barn som har mistet sine foreldre og blitt tvunget til å leve på gata. Harares eneste hjem for gatebarn, ”Just Children Foundation”, drives av svenske Margareta Bäckström. Hos henne får de mat, seng og et tilbud om rehabilitering. Mange av dem er hiv-smittet og kan fortelle om en fortid med barnemishandling og seksuelt misbruk.

Sterk musikkopplevelse
På ”Just Children Foundation” er morgensamlingen det daglige høydepunktet, der gatebarna finner glede og framtidstro i sangen og musikken.

- Morgensamlingen på barnehjemmet er en av mitt livs sterkeste musikkopplevelser, forteller Per Harling: - En av jentene hadde nettopp fått vite at hun var hiv-smittet, men hennes innlevelse og glede i sangen glemmer jeg aldri. Her ble livets sanger framført midt i dødens virkelighet.

Bannlyst tromme
Per Harling møter også Patrick Matzikinieri som har betydd mye for kirkemusikkens utvikling i Zimbabwe. Tidlig på 1960-tallet innførte han den bannlyste zimbabwiske trommen i kirken. Fra prester og misjonærer reiste protestene seg mot det ”hedenske” instrumentet, men Patrick hadde som målsetning å innføre den tradisjonelle afrikanske kulturen i gudstjenesten. I dag er den afrikanske sangen, musikken og landets instrumenter like vanlige i gudstjenesten som vestlig sang, musikk og instrumentering. Og folk strømmer til kirken.

Innkjøpt program fra SVT
Programleder: Per Harling
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57