Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 20. september 1999 kl 23.30 Ørkenrose fra Svartisen

Ørkenrose fra Svartisen (ttv)


NRK2 mandag 20. september kl 23.30
Ørkenrose fra Svartisen

Magedanserens eventyrlige liv

Hun ville til palmenes land, og dit kom hun. Hun har danset på berømte Lido. I Amerika turnerte hun over hele kontinentet som \"Ann Inge - the harem dancer: Nå er Anna Ingebriktsen, som nylig fylte 70 år, tilbake ved Svartisen i Rana. I kveldens program kan vi ta del i hennes eventyrlige liv.
Det startet i et dalføre like under Svartisen, og de første årene levde hun under tunge og karrige kår. Men eventyrlysten førte henne ut i den store verden.
Som ungdom haiket hun til Paris og danset på Lido. Senere dro ballettensemblet til Kairo, Libanon og til sjahens Teheran. Derfra dro den unge, nordiske blondinen på egen hånd til Bagdad og lærte seg magedans. Dansen førte henne videre til karriere i Amerika.
På 70-års-dagen ble hun hyllet av gode venner og kolleger med stor fest på Rossvoll i Rana hvor hun nå bor og driver gård og campingplass. Bondekvinnelaget stilte opp med kaker og kaffe, og Anna takket for oppmerksomheten med magedans.
På heimgården nyter Anna dagene blant høner og gjess. Hun tar aktivt del i Bondekvinnelaget, kulturvernarbeid og arbeid med slektshistorie.
Pågangsmot, et uslitelig humør og livsoptimisme har gjort henne til en høyt aktet person i lokalmiljøet. Hun er fortsatt lett på dansefoten, og magedansens hemmeligheter deler hun gjerne med andre.

NRK2 mandag kl 23.30
Tidligere sendt i NRK1 18.8.99

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Anna Ingebriktsen la i 50-årene Amerika for sine føtter som magedanserinne.

2. På 70-årsdagen ble Anna Ingebriktsen feiret av hele bygda. Hun takket for oppmerksomheten med en feiende magedans.

3. Etter et langt og eventyrlig liv er Anna Ingebriktsen tilbake på gamle trakter like under Svartisen.
Ved Sverre Krüger

NRK-produksjon
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123