Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 27. september 2003 kl 20.10 Profil: Profil: Leni Riefenstahl - regissøren

Hitlers yndlingsregissør

:  Leni Riefenstahl, Joseph Goebbels og Magda Goebbels sammen med andre prominente personer fra nazi-epoken (Foto: ZDF)
: Leni Riefenstahl, Joseph Goebbels og Magda Goebbels sammen med andre prominente personer fra nazi-epoken (Foto: ZDF)
Leni Riefenstahl var anerkjent som en filmskaper av høy rang – men hun var også Adolf Hitlers yndlingsregissør. Mandag 8. september i år døde hun, 101 år gammel, i sitt hjem ved Starnbergersjøen i Bayern. Hun var den siste av Tysklands berømte aktører fra nazi-epoken.

I hele etterkrigstiden har hun vært omstridt. Hennes billedsterke propagandafilmer fra Hitler-Tyskland vil alltid hefte ved hennes navn. "Viljens triumf", fra nasjonalsosialistenens riksdag i Nürnberg i 1934, er både berømt og foraktet som den beste propagandafilmen som noensinne er laget.

Leni Bertha Amalie Riefenstahl ble født 22. august 1902 i Berlin. Hun var opprinnelig danser, senere skuespiller og filmregissør. Riefenstahl debuterte som skuespiller i "Tragödie im Hause Habsburg" av Alexander Korda i 1924, men fikk sitt gjennombrudd i Arnold Franks alpedrama "Der Heilige Berg" i 1926.

I 1932 laget hun sin første film som regissør, spillefilmen "Det blå lyset", en hyllest til det tyske alpelandskapet med seg selv i hovedrollen. På den tiden hørte hun også Hitler tale for første gang, ble fascinert og meldte sine talenter til tjeneste. Hun laget fire dokumentarfilmer for Hitler og hans propagandaapparat. To langfilmer fra olympiske leker i Berlin i 1936 er de mest kjente, ved siden av "Viljens triumf".

Hitlers kvinner
Helt fra begynnelsen hadde Hitler kvinner til å hjelpe seg. De sørget for at han ikke begikk selvmord, de betalte gjelden hans, de tilba og begjærte ham. Kvinnene hadde forskjellig bakgrunn, men de hadde én ting felles: De søkte samme slags frelse gjennom sin forbindelse med Adolf Hitler. Eva Braun, Magda Goebbels, Winifred Wagner og Zarah Leander er alle døde. Leni Riefenstahl (1902 – 2003) var den siste av dem.

Kvinnene var både vakre og begavede, hver på sin måte. Hvor mye visste de om forbrytelsene mot menneskeheten som mennene i deres liv sto bak? Hvilke bidrag gav de til propagandaapparatet som sørget for å rettferdiggjøre det morderiske regimet?

Tysk produksjon fra ZDF
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83