Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 6. mai 2006 kl 20.10 Profil: Kysset

Et ikon fra det 20. århundre

Gustav Klimts portrett av en omfavnelse og et kyss forteller mye om datidens Wien og byens holdning til sex. Freuds by var oversvømmet av prostituerte, men var samtidig svært konservativ når det gjaldt seksuelle forhold. Klimt ble sett på som den mest vågede og skandaløse blant kunstnerne i byen.

Han portretterte kvinner nakne og klare for sex på en måte som brøt med den klassiske tradisjonen. I "Kysset" er det ingen tvil om det er en seksuell omfavnelse. Hendene hennes er anspente og tærne griper rundt kanten av steinen, enten i ekstase eller frykt. Hennes partner dominerer henne, bøyer henne ned for å overvinne henne. Eller gjør han det? Noen kritikere i vår tid sier at bildet, av en kvinne som snur ansiktet vekk, faktisk skildrer en kvinne som gjør motstand overfor mannens fremstøt.

"Kysset" ble imidlertid en stor suksess første gang det ble vist offentlig, og ble øyeblikkelig innkjøpt av den østerrikske staten.

Klimt var for øvrig en mann med uvanlig stor appetitt på sex. Etter sin død – etter et slag etterfulgt av influensa – på slutten av første verdenskrig, kom det krav om 14 farskap, hvorav fire ble bevist. Han hadde mange illegitime barn, noen sier at det var så mange som 30. Han likte særlig rødhårede kvinner som stadig dukket opp i bildene hans og selvsagt også i "Kysset".

"Kysset" og Klimt har hatt stor innflytelse innenfor interiørdesign, smykker og mote.

Britisk dokumentar
Produsert av BBC
Originaltittel: Private Life of a Masterpiece, Series 4: The Kiss
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78