Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. desember 2009 kl 19.30 Ut i naturen: Flygende krusifikser

Traneliv

Flygende krusifiks – når tranen daler ned som et svevende kors i Norge om våren, kommer den fra katolske land langt herfra. (Foto: NRK)
Flygende krusifiks – når tranen daler ned som et svevende kors i Norge om våren, kommer den fra katolske land langt herfra. (Foto: NRK)
Når tranene samler seg i store flokker på høsten, klare for avreise, spør vi oss selv: Hvor skal de hen? Når de daler ned over norske bygde om våren, lurer vi på: Hvor har de vært, hva har de sett? For tranelivet er en europeisk reise.

De store fuglene spenner ut sine mektige vinger og legger ut på sin evige rundreise. Generasjon etter generasjon av traner har sett Europa forandre seg. Kriger er blitt utkjempet, byer har reist seg og forfalt. Men fuglenes trekk har noe tidløst ved seg. Landegrenser er fremmede for dem.

Himmelske basuner
Tranenes malmfulle rop gjaller i villmark og vide myrkjøler. Sky og hemmelighetsfulle stikker de seg vekk for å fø opp sine dyrebare små. Men vi hører dem. Som himmelske basuner fyller de skogene med en følelse av noe evig. Noe større enn trær og skodde og myr. Noe større enn oss selv. Derfor er det å vandre en grytidlig vårmorgen i tranenes verden en nesten religiøs opplevelse.

Spanias høysletter
De samles på Spanias høysletter. Titusenvis av traner trollbinder lokalbefolkningen når de svever i endeløse rekker inn mot sjøen Gallocanta i provinsen Aragon. Det er et annet Spania enn turistenes solkyst. Kaldt kan det være, her 1000 meter over havet. Og kulingen rusker godt i tranefjær. Men de trives her. De beiter på den spanske bondes åker. De kretser under himmelen sammen med gåsegribber. De ser raggete villsvin rusle rundt.

Ruiner av middelalderborger overalt. Talløse kirker, helgenbilder og ermitaer er reist til Guds ære. Hele landskapet preges av katolsk åndelighet. Men man finner også spor etter de beseirede muslimske maurere. Alt dette opplever tranene på sin egen måte. Og dette er bildene de gjemmer i fuglehukommelsen når de atter daler ned over norske bygder.

Som svevende kors. Som flygende krusifikser.

Sendt tidligere.

Program fra Naturredaksjonen, NRK Hordaland (2008)
Programansvarlig: Trond Berg
Redaktør: terje.dale@nrk.no, tlf: 91 53 24 30
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice , tlf 815 65 900