Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 27. august 2008 kl 23.05 En kongefamilie på jobb

Suksesserie fra Buckingham Palace

Gjennom ett år skal vi følge dronning Elizabeth på jobb. (Foto: RDF International/BBC)
Gjennom ett år skal vi følge dronning Elizabeth på jobb. (Foto: RDF International/BBC)
Vi blir med til innsiden av Buckingham Palace der vi får oppleve hvordan dronning Elizabeth og hennes familie jobber og lever. Serien ble en kjempesuksess i hjemlandet og høstet mange lovord i britisk presse.

"En av årets mest severdige dokumentarserier" var en av merkelappene som ble satt på produksjonen som gir et unikt innblikk i dronningens liv. Hele 5,91 millioner så de tre første episodene.

Serien følger dronningfamilien gjennom ett år, fra viktige statsbesøk til mindre arrangementer, både i inn- og utland.

Første episode
Det er mange forberedelser som må til når dronningen skal på offisielt besøk til presidenten i Det hvite hus. Den kjente amerikanske fotografen Annie Leibovitz blir kalt til Buckingham Palace for en fotosesjon i anledning den forestående reisen.

I USA gjøres alt klart for besøket som etter ønske fra Bush og hans kone også skal være personlig og intimt. "Bak en viktig tittel befinner det seg en snill og omsorgsfull kvinne", sier Bush i et eksklusivt intervju.

Andre episode
Med 650 rom huser Londons mest berømte adresse også offisielle kontorer, et museum og lokaler til store feiringer og statsbesøk.

Mottagelser og festligheter krever innsats fra alle de over 300 ansatte. Når Ghanas president kommer på besøk, overvåker dronning Elizabeth selv arrangementet ned til den minste detalj. Presidenten og hans kone skal bo i den elegante belgiske suiten, og alle detaljer må være på plass før de ankommer.

Tredje episode
Et ukentlig møte med statsministeren hører med til dronningens plikter. Det gjør også et årlig privat weekendbesøk av statsministeren og hans frue på Balmoral slott i Skottland. Denne gangen er det Tony Blairs siste besøk.

Et stort høydepunkt er åpningen av Parlamentet, og i programmet får vi være med på de store forberedelsene til denne årlige og spektakulære begivenheten.

Fjerde episode
De kongelige har utallige offisielle representasjonsoppgaver. Hvert år holdes det hageselskaper for 40000 gjester i London og i Edinburgh. Dronningen er en aktiv vertinne, og i forkant sjekker hun nøye at alt er i orden slik at arrangementet kan gå knirkefritt.

"Dere må regne med å få det travelt," sier hun til ambulanseteamet som vil være til stede denne dagen, den varmeste i året. Og dronningen tar ikke feil.

Femte episode
Vi møter dronning Elizabeths barn som forteller om jobben de er født inn i, og som de vil ha resten av sitt liv.

Hvert år fordeler familien 4000 oppdrag seg i mellom. De kaller det for "en hjelp til dronningen", men hver av dem har sin egen måte å utføre oppdragene på.

Britisk dokumentarserie i fem deler
Produsert for BBC
Originaltittel: The Monarchy: The Royal Family at Work
Kontaktperson Programinformasjon: 23 04 72 36/95 70 11 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice,Hilde Ljøen tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.noLENKER
  • Les mer på BBCs sider