Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 17. desember 1998 kl 21.40 Dokumentar: Pave-emner: Hvem blir den neste utvalgte?

Dokumentar: Pave-emner: Hvem blir den ne

NRK1 torsdag 17. desember kl 21.40
Dokumentar:
Pave-emner: Hvem blir den neste utvalgte?

Hemmelig pavevalg
År 2000 er erklært som et hellig år av Vatikanet. Med blikket rettet mot tusenårsskiftet markerer Pave Johannes Paul II at han har sittet på Sankt Peters trone i over 20 år. Men er det han som kommer til å lede kirken og verdens omlag en milliard katolikker inn i det neste tusenår?
Kveldens britiske dokumentar tar utgangspunkt i det faktum at Johannes Paul II er inne i sin siste periode som pave. Bare 12 av i alt 262 paver som har ledet kirken i dens 2000 år lange historie, har sittet lenger enn han.
- Paven er frisk til han dør, lyder et gammelt ordtak i Roma. Vatikanet har alltid holdt tett om pavens helse, hans framtidsutsikter og hans mulige etterfølgere.

Sprek polakk
Da Karol Wojtyla fra Polen, som den første ikke-italienske pave på 400 år, ble valgt til Pave Johannes Paul II i 1978, var han en sprek 58-åring. Han var full av energi. Under store seremonier pleide han å løpe rundt Petersplassen og hilse på flest mulig. Glad var han også i lange skiturer.
Men gjennom årenes løp har sykdom og skuddskader etter et attentat mot ham i 1981 satt sine spor. I dag går den 78 år gamle paven krumbøyd, og må ofte støttes av andre.
Ethvert pavelig sykdomstegn utløser en flom av spekulasjoner om hans tilstand, og en ny runde med omtale av de heteste kandidatene til å bekle vervet etter hans død. Slike runder har det vært mange av de siste årene. Selv avviser Paven ryktene om at han vil abdisere.
- Det er bare opp til Jesus Kristus å avgjøre når og hvordan jeg skal bli løst fra mine plikter, sier han.

Velges av 120 kardinaler
Men man kan ikke utelukke at den dagen er nær, da 120 kardinaler lukker seg inn i det sixtinske kapell for å velge den 265. pave. De vil utvilsomt bli påvirket av en pave som progressivt har snakket om fattigdom og sosial urettferdighet, men som reaksjonært har talt til forsvar for kirkelige dogmer og gitt uttrykk for sin motstand mot kvinnelige prester og mot prevensjon.
Flesteparten av kardinalene som nå skal velge en ny pave, er blitt utnevnt av nåværende pave. Det skulle gi ham gode muligheter til å kontrollere valget av sine etterfølgere.
Konklaven - hemmelig valgprosess
Fullstendig isolert fra omverdenen stemmer kardinalene på sin kandidat i runde etter runde helt til det er oppnådd konsensus eller at en av kandidatene samler to tredels flertall. Da kan endelig den hvite røyken stige opp fra det sixtinske kapell. Det er signalet om at en ny pave er valgt.
NRK 1 torsdag kl 21.40

Dokumentar fra BBC
Regi: Leanne Pooley
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123