Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 12. august 2004 kl 19.30 Olympisk kaos

Hvordan går det i Athen?

Den greske regissøren Amalia Zepos tviler på om olympiske leker vil være til det beste for landet. (Foto: F.L.I.P Films & Mosaic Films)
Den greske regissøren Amalia Zepos tviler på om olympiske leker vil være til det beste for landet. (Foto: F.L.I.P Films & Mosaic Films)
I morgen, 13. august, starter olympiske leker i Athen i Hellas. Grekerne har til alle tider ment at de har et spesielt eierskap til olympiske leker gjennom sin arv fra antikken. Men hvor stor er sjansen for at den sportslige begivenheten i år vil bli en suksess?

Opptakene til dokumentarprogrammet er gjort over tre år, og skildrer forberedelsene til åpningsseremonien. Denne oppgaven er slett ikke enkel for Hellas som har problemer med sin egen historie, føler seg i en underlegen posisjon overfor resten av verden og prøver derfor å gjøre mange utenlandske spådommer til skamme.

Tviler
Regissør Amalia Zepos fra Athen tviler. Hun vet hvor vanskelig det er å komme etter lekene i Sydney. Vil hennes landsmenn ta utfordringen og klare oppgaven? De enorme kostnadene, de store forandringene og de politiske spenningene kan bli katastrofale for landet og dets økonomi. Derfor har Amalia brukt de siste fire årene til å spørre seg selv om det å arrangere olympiske leker egentlig er verdt det.

Internasjonal presse har gjort et stort nummer av at forberedelsene til lekene er svært forsinket og hva dette har å bety for sikkerheten. De første olympiske leker etter
11. september 2001 er et klart terrormål med høyt profilerte amerikanere, briter og israelere til stede.

Følger forberedelsene tidsskjema? Kommer lekene faktisk til å finne sted? Vil noen av deltakerne trekke seg? Er sikkerheten ivaretatt? Vil olympiske leker i Athen bli en suksess? Dette er noen av spørsmålene journalister og reportere stiller seg.

Gresk dokumentar (2004)
Originaltittel: "Athens through the Hoops"
Produksjon: F.L.I.P Films (Greece) & Mosaic Films (Britain) - samproduksjon for BBC og NET
Regi: Amalia Zepos
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78