Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 fredag 28. september 2007 kl 21.25 Film: Profeten Brians liv og historie

Monty Pythons bibelfortelling

Monty Pyhton boltrer seg fritt i bibelsk terreng (Foto: Handmade Films)
Monty Pyhton boltrer seg fritt i bibelsk terreng (Foto: Handmade Films)
I Sverige ble filmen markedsført som "filmen som ble totalforbudt i Norge". Det varte imidlertid ikke lenge før Statens Filmsensur gjorde helomvending, og lot Monty Python-gjengen boltre seg fritt i bibelsk terreng.

Filmen er historien om Brian, som ble født i nabostallen til Jesus, men som ikke får de samme episke proporsjonene på livet sitt som det Jesus er blitt kjent for. Riktignok kommer det tre vise menn til Brian og moren med gaver, men de finner snart ut at de har gått feil og tar gavene i retur.

33 år senere treffer vi Brian igjen. Han lever en anonym tilværelse sammen med sin tyranniske mor. Etter å ha blitt medlem av "Judean People’s Front" og dekket en hel vegg med graffiti, blir han arrestert og kastet i fengsel. Brian klarer å rømme, og i prosessen må han opptre som profet for å lure de romerske soldatene som jakter på ham. Han ender imidlertid opp med å bli tatt på alvor av en folkemengde som etter hvert vokser seg temmelig stor.

Brian prøver å komme seg unna – med en voldsom tilhengerskare i hælene. Men historien må gå sin gang, og Brian havner til slutt på Golgata, hvor det ikke bare er tre korsfestede, men 139. Og alle de korsfestede avslutter filmen med allsang, "Always Look on the Bright Side of Life".

Om filmen
"Life of Brian" handler først og fremst om opprør mot autoriteter i alle former og utgaver, enten det dreier seg om kirken, politi eller det politiske lederskap. Og når de først er godt i gang så hamrer de like godt løs på terrorister og feminister også.

Filmen er sendt tidligere.

Britisk komedie (1979)
Originaltittel: "Life of Brian"
Med Graham Chapman, Terry Jones, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam og Michael Palin
Regi: Terry Jones
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no