Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 1. september 2000 kl 20.10 Plantenes hemmelige liv: Blomstring

Plantenes hemmelige liv: Blomstring (ttv


NRK2 fredag 1. september kl 20.10
Plantenes hemmelige liv (3:6)

Kampen for tilværelsen

David Attenborough fortsetter sin elegante og seervennlige avsløring av plantenes hemmelige liv. \"Blomstring\", har han kalt denne episoden, som er nummer tre i serien. Bak denne pyntelige tittelen skjuler det seg en barsk og konkurransefylt verden.

Rogn, gran, gress og blåveis driver stort sett med det samme som vi mennesker og andre dyr. De må slåss for føden og livsrom, og viser liten nåde hvis tilværelsen er truet av ytre krefter.

Nifse blomster
Blomster er som regel vakre å se på. Det kan da ikke være noe ondskapsfullt og nifst ved dem?

Attenborough viser oss blomster som er alt annet enn pene. Dessuten - om noen blomster sprer seg vakkert og uskyldig med vinden, er det andre som grådig klorer seg fast til råttent kjøtt.

Når blomster gjør seg klar til befruktningstiden, skyr de intet middel for å sikre nye generasjoner. De bruker all sin sjarm og øser gjerne av sitt søte overskudd for å tiltrekke seg insekter og andre dyr i formidlingstjenesten. Noen tilbyr faktisk sex for å få befruktningsprosessen i gang.

Om serien
Denne serien om plantenes hemmelighetsfulle liv er laget i løpet av nesten tre år. David Attenborough, trolig verdens mest kjente skaper av naturprogrammer, er her i sitt ess. Han fører oss inn i botanikkens verden på en måte som i høyeste grad påvirker vårt forhold til våre omgivelser. Han benyttet meget avansert fototeknikk for å nå fram til ønsket resultat.

NRK2 fredag kl 20.10
Tidligere sendt NRK1 1.10. 95 og 2.8.98

Bilde
Amorphophallus titanum fra Sumatra er verdens største blomst. (Foto: Neil Lucas, BBC)

Naturserie fra BBC (1995)
Originaltittel: The Private Life of Plants
Presentert av David Attenborough og Hans Christian Alsvik
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna.marie.normann@nrk.no)